Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2014 17:23

Яценюк пообіцяв демонополізувати ринок оцінки нерухомості

Яценюк пообіцяв демонополізувати ринок оцінки нерухомості
Фото:rmnt.net

Арсеній Яценюк. на засіданні Кабінету міністрів України у середу повідомив про повну демонополізації ринку оцінки для цілей оподаткування та нарахування інших обов'язкових платежів.

"Сьогодні нарешті буде ліквідовано цей корупційний інститут оцінки", - сказав він, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у середу.

Прем'єр нагадав, що ця схема, в рамках якої на цей вид оцінки було уповноважене лише кілька фірм, була введена при президенті Вікторі Януковичі.

Яценюк додав, що давно віддав доручення щодо її ліквідації, однак воно виконувалось майже п'ять місяців.

Як повідомлялося, новий напрям оцінки з метою оподаткування та нарахування інших обов'язкових платежів - передбачено ст.172 та 173 Податкового кодексу. У його розвиток було прийнято постанову Кабінету міністрів №103 від 26 жовтня 2011 року про визначення оціночної вартості продаваної (обмінюваної) нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва. Спочатку в реєстр були включені майже всі бажаючі фірми. Однак після вступу в силу з 14 травня 2012 року закону про Фонд держмайна з поправками депутата VI скликання Сергія Осики ситуація змінилася: ФДМ спільно з Державною податковою службою повинні були скласти новий реєстр оцінювачів для цілей оподаткування, для яких цей вид діяльності є виключним. В цей реєстр потрапили тільки 12 компаній приблизно з 40 фахівцями.

Це викликало протести оцінювачів, яких деякий час вдавалося утримувати ринок від монополізації, відсуваючи терміни вступу в силу рішення Кабміну про порядок сертифікації суб'єктів оціночної діяльності та проведення оцінки з метою визначення оціночної вартості майна, однак 1 лютого він все ж набув чинності.

Як заявляв голова ради "Українського товариства оцінювачів" (УТО) Олексій Амфітеатров, внаслідок монополізації ринку послуги оцінки в залежності від об'єкта коливаються в межах 0,7-9,7 тис. грн, не відповідаючи заявами ФДМ про вартість таких послуг на рівні 300 грн. За його словами, мова йде про фактично єдиному оцінювачу з 1 лютого 2014 року в Україні - приватній структурі "Український інститут управління якістю оціночної діяльності", з яким учасники ринку зобов'язані укладати ліцензійний договір, відраховуючи за використання зареєстрованих ним авторських прав 80 тис. грн одноразово і додатково 80% від вартості кожної оцінки об'єкта.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк пообіцяв демонополізувати ринок оцінки нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути