четвер, 11 травня 2006 18:11

Гараж здають в оренду за 60 доларів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Місячна плата за місце на підземній стоянці на вул. Старонаводницькій, 13, становить 150 доларів
Місячна плата за місце на підземній стоянці на вул. Старонаводницькій, 13, становить 150 доларів

Торік кількість приватних легковиків у столиці перевищила півмільйона і зростає далі. Чотириколісних "коней" більшає. У цьому кияни щодня переконуються в дорожніх заторах. Надвечір машини скупчуються на під"їзних дорогах, тротуарах і газонах Оболоні, Вигурівщини-Троєщини, Позняків і Борщагівки.

Більшість водіїв хотіли б зачиняти авто в гаражі, бо залишати його надворі на ніч ризиковано. Якщо купити не по кишені, можна зняти. Автовласники перевагу віддають саме закритим приміщенням — паркінгам або гаражам. Це подовжує легковикам життя. Проте оренда дорожчає, тому доводиться ставити машини на охоронювані автостоянки.

Ольга Васильчук, 37 років, живе на Мінському масиві, а гараж орендує у приватному секторі на Пріорці. Їй пощастило: платить лише $20.

— У районі середня платня — не менше ніж 30 доларів, — запевняє Ольга. — Але ми знімаємо цей гараж третій рік, і господиня ціну не піднімає.

Від гаража до житла пішки треба йти 20 хв. Відкрита платна стоянка під вікнами Васильчукам коштувала б ті ж $20 на місяць. Але морози машині шкодять. До того ж стоянка працює лише з 18.00 до 8.00 ранку. Решту часу авто доводиться тримати під вікнами. Їхню машину вже двічі зламували. Щоправда, гаражі біля приватних будинків теж без охорони. Ольжин чоловік, Андрій, надіється, що на їхній старенький "БМВ" не поласяться.

Знайти щось підходяще недалеко від дому Дмитрові Самійлику, 45 років, жителю столичної вул. Мар"яненка (Печерськ) не вдалося. У багатому районі гаражів і стоянок обмаль. Ціни високі. Гаражі поблизу 14-поверхівки, де мешкає сім"я Дмитра, коштують від $20 тис. Таких грошей на "стайню" для старої Лади в чоловіка нема. Гараж неподалік коштує від $120 на місяць. Щоб не переплачувати, Самійлики ставлять машину на Видубичах за $70. Із дому Дмитро їде туди півгодини на метро.

Година в підземному паркінгу коштує 4 гривні. Дешевше платити штрафи

Кілька років тому з"явилася альтернатива: житлові будинки з підземними паркінгами. Але місця в них, як правило, розкуповують новосели. Мешканцям старіших будинків доводиться шукати вільні місця у віддалених гаражних кооперативах.

Олег Павлюк, 53 роки, зі столичної Оболоні, який живе на вул. Лайоша Гавро,  тримає свій "Ніссан" у гаражі на вул. Північній (знайшов його за оголошенням біля гаражного кооперативу). Знімає за $60 на місяць, удвічі дорожче за відкриті автостоянки поблизу тих же гаражів. У підземному паркінгу сусіднього будинку якось з"явилося вільне місце. Господарі хотіли за нього $90. Поки Олег думав, знайшлися охочі.

Від гаражів на вул. Північній Олег добирається додому 25 хв. — на метро або 4-м трамваєм.

— До Північної хоч і далеко, але добратися легше, — каже Олег. — Раніше знімав гараж на вул. Богатирській. Там на $10 дешевше. Але доїхати можна лише 102-м автобусом, а він ходить рідко.

У гаражі та автостоянки на околицях недалеко від метро женуть машини і жителі центральних районів. Тому за такі просять на $10–25 більше. Місяць оренди гаража вздовж залізниці поблизу Либідської обійдеться в $100. Середня ціна по Києву $60–65. Найдоступнішими поки що є відкриті автостоянки біля станцій метро Либідська, Лісова, Осокорки, Харківська, Нивки та Оболонь. Там беруть 4–5 грн. за ніч ($30 за місяць). Із центру до них можна добратися за 20–30 хв.

У центрі місць для легковиків обмаль. Із 2001 року Київська міськдержадміністрація заборонила будувати однорівневі гаражі та стоянки, а багаторівневих — наземних і підземних — зводять мало. За даними столичних землевпорядників, 80% одноповерхових гаражів біля будинків збудовані незаконно, а отже будь-коли їх можуть знести. Центр забудовують хаотично. Елітне житло і торговельно-офісні комплекси приносять значно більші прибутки. Тому створювати автостоянки весь час "забувають".

За п"ять років у центрі з"явилося лише два підземні паркінги — у Бессарабському кварталі та на площі Слави. Година в них коштує 4 грн. (якщо машина стоїть цілий день, тариф нижчий). Це дорого, тому навіть якщо там і є вільні місця, авто все одно ставлять на тротуарах і в недозволених місцях. Штраф обійдеться дешевше.




Оренда гаражів і стоянок у Києві, $
(квітень 2006 року)


   Гараж  Стоянка
 Борщагівка  45  30
 Воскресенка  60  25
 Куренівка  60  -
 Караваєві Дачі  30  -
 Оболонь  60  40
 Печерськ  120  150
 Русанівка  60  -
 Святошин  50  25
 Центр  90  -

Зараз ви читаєте новину «Гараж здають в оренду за 60 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути