пʼятниця, 05 жовтня 2018 16:52

Працевлаштування у Польщі: розповіли як знайти легальну роботу

Працевлаштування у Польщі: розповіли як знайти легальну роботу
Спеціалісти розповіли, як забезпечити себе під час трудової міграції

У 2018 році все більше польських фірм, кажуть про відсутність кадрів. Нестача робочої сили особливо відчутна в логістиці та виробництві. Компанії готові навчати людей без досвіду і пропонують щоразу вищу заробітну плату. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Міхал Абрамські (Michał Abramski), генеральний директор польського агентства з працевлаштування - SAS Logistic, в котрому працює близько 2000 українців.

- Скільки років компанія вже на ринку?

- Від 2007 року ми спеціалізуємося у рекрутації працівників з України. Компанія є однією з перших, а також найбільших агенцій на цьому ринку. Маємо три офіси у Польщі та чотири в Україні – у Львові, Харкові, Рівному та Житомирі.

- Які вакансії пропонуєте?

- На постійній основі маємо, перш за все, вакансії для некваліфікованих працівників на складах, заводах або фабриках – пакувальники, сортувальники, працівники виробничих ліній, оператори машин. Також маємо вакансії для спеціалістів – зварювальників, столярів, водіїв автонавантажувачів, водій категорії B,C,E. Повний перелік вакансій завжди можна знайти на нашому сайті – www.saslogistic.pl/uk/oferty-pracy

- Наскільки соціально захищений ваш потенційний працівник?

- Інститут Агенції Тимчасового Працевлаштування у Польщі відрізняється від цього ж поняття в Україні. Українська агенція з працевлаштування – це наш типовий посередник, особа або фірма, яка з'єднує пошукача роботи з безпосереднім працедавцем. Ми, як агенція праці пропонуємо комплексні послуги пов'язані з працевлаштуванням. Працівник оформляється та працює у нашій компанії, але виконує роботу на закладі нашого клієнта. Усі формальності щодо виготовлення або продовження дозволів на роботу та документів необхідних для відкриття візи ми беремо на себе. Виплачуємо заробітну плату, платимо податки та страхові збори за працівників - завдяки цьому вони можуть безкоштовно користуватись опікою в усіх державних медичних закладах. Забезпечуємо житлом, організовуємо транспорт на роботу, надаємо підтримку україномовних координаторів на місці праці, а віднедавна під двері нашого офісу у Варшаві приїжджає автобус, котрий свій маршрут починає у Києві. Після приїзду в офіс, кожен працівник отримує гостинець і гарячий обід. Співпрацюємо лише з перевіреними клієнтами(підприємствами). Ми акцентуємо на довірі. Наші рекрутери, перед початком співпраці завжди відвідують заклад клієнта, щоб чітко ознайомитись з умовами праці. Завдяки цьому кожен, хто розпочинає працю у нас, завжди отримує самі такі умови, на які з ним домовились ще до виїзду з України.

- Як перевірити роботодавця та агенцію у Польщі?

Кожна агенція праці, яка працює офіційно, повинна бути вписана до єдиного державного реєстру агенцій працевлаштування і отримати сертифікат Міністерства Праці і Соціальної політики Польщі.

Агенцію праці можна перевірити на сайті польського управління праці - http://stor.praca.gov.pl за номером сертифіката. У нас цей номер - #13305. Якщо Агенція працює офіційно, в неї обов'язково має бути дійсний сертифікат, таку інформацію можна знайти на сайті за назвою фірми, податковим ідентифікатором або номером сертифіката.

- На що звертати увагу при пошуку роботи?

По-перше, варто відійти від стереотипів, що за хорошу вакансію треба платити. Це не так. Взагалі у Польщі брати будь-які кошти за вакансію, або ж документи пов'язані з працевлаштуванням є нелегальним. Крім цього, перед виїздом завжди потрібно перевіряти документи – запрошення (Oświadczenie) або дозвіл на працю (Zezwolenie). У цих документах увагу треба звертати на те чи збігається назва працедавця, який вас запрошує на роботу, місце(місцевість) виконання праці та посаду. Якщо ці дані відрізняються від тих, про які домовлялись, то по приїзду можуть виникнути труднощі. Є ще одна річ, яка більше стосується людей, котрі самостійно шукають роботу. Часто люди, які знають польську мову і мають біометричний паспорт виїжджають у Польщу з думкою, що знайдуть кращу роботу на місці, але не беруть до уваги, що вже зараз тільки на виготовлення документів, необхідних для початку роботи потрібно чекати як мінімум 5-10 днів, а неофіційної роботи у Польщі вже майже немає.

Зараз ви читаєте новину «Працевлаштування у Польщі: розповіли як знайти легальну роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути