Ексклюзиви
пʼятниця, 14 лютого 2020 18:14

Чому донорство крові корисне: думка лікаря

У Черкаському обласному центрі служби крові "Черкаси-Плазма" провели благодійну акцію "Стань донором". Організатори хотіли зібрати для здачі крові тих, хто вже це робив не раз та запросити новачків. Загалом зібралося більше 60 охочих.

  У Черкаському обласному центрі служби крові "Черкаси-Плазма" провели благодійну акцію "Стань донором"
У Черкаському обласному центрі служби крові "Черкаси-Плазма" провели благодійну акцію "Стань донором"

"Я здавав кров 37 разів. Це надзвичайно приємні відчуття. Розумієш, що робиш хорошу справу і можеш допомогти тому, хто цього потребує. Це величезна мотивація, - говорить Сергій Шмиголь. - Перший раз процедура здачі крові пройшла дуже легко. Головне гарно підготуватися до цього, виконувати усі настанови лікаря і ментально налаштувати себе на позитив, чітко знати навіщо ти це робиш. Мій тато був донором, для мене він став взірцем. Хотілося теж бути таким. До того, ж робити це в такій компанії уже задоволення.

Лікарі центру "Черкаси-Плазма" переконують, що донорство приносить користь не лише суспільству, а й здоров'ю того, хто здає кров.

"Люди, які періодично займаються донорством менше хворіють, у них кращий імунітет. Це пов'язано із тим, що кров має змогу оновлюватися, ставати кращою. Ми завжди чекаємо нових відвідувачі. Бо лікарні потребують донорської крові кожного дня. Та й ніхто не знає, що може статися наступної хвилини, можливо комусь потрібна буде термінова допомога", - говорить Любов Рижкіна, завідувач відділу комплектування донорських кадрів у центрі "Черкаси-Плазма".

Проте лікарі попереджають, перед тим як здавати донорську кров, варто підготуватися.

"Донором можуть бути не всі. Тому потрібно обов'язково пройти обстеження. Людина має бути абсолютно здоровою, без хронічних захворювань. Не можна здавати кров, якщо робили татуювання чи пірсинг протягом року. Коли лікарі таки дозволили стати донором, то протягом трьох днів перед здачею крові не можна вживати анальгетики та аспірин, протягом двох днів не варто пити алкоголь, протягом доби не можна їсти жирні, смажені, копчені, молочні продукти, яйця, горішки, насіння, сухарики, за годину до процедури утриматися від куріння. Також варто бути в хорошому настрої".

  У Черкаському обласному центрі служби крові "Черкаси-Плазма" провели благодійну акцію "Стань донором"
У Черкаському обласному центрі служби крові "Черкаси-Плазма" провели благодійну акцію "Стань донором"

Черкаський обласний центр служби крові оснащений новим обладнанням та гарантує кращі умови для всіх відвідувачів. Працівники переконують, що єдиним неприємним моментом протягом здачі крові є лише укол голкою. А сама процедура триває не більше 10 хв.

Зараз ви читаєте новину «Чому донорство крові корисне: думка лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути