Ексклюзиви
понеділок, 31 жовтня 2022 17:52

Як вибрати кишеньковий ніж

Недосвідчена людина легко може розгубитися при вигляді широкого асортименту кишенькових ножів (т.зв. фолдерів) в інтернет-магазинах. Для спрощення вибору, спершу слід відповісти на 2 питання:

  1. Для яких цілей купується фолдер? Слід визначитися, які матеріали ви будете ним різати, як часто і в яких умовах він буде застосовуватися.
  2. Який запланований бюджет покупки?
 

Після цього, для вибору конкретної моделі, візьміть до уваги ключові характеристики кишенькових ножів.

Геометрія клинка

Клинок має декілька частин: спуски (звуження леза від обуха до ріжучої кромки), ріжучу кромку, підведення (в цій частині клинка спуски переходять до ріжучої кромки). Товщину леза в місці переходу спусків в підведення називають зведенням ножа. Чим тонше зведення – тим краще різ, але в той же час падає здатність ножа переносити важкі умови експлуатації, зокрема бічне навантаження або рублячу роботу. Навпаки, моделі з товстим зведенням добре пристосовані для важких господарських робіт, проте не демонструють легкого різу. Широкий вибір кишенькових ножів з різною геометрією клинка можна зустріти на цій сторінці інтернет магазину zbroya.store.

Вид заточування

Пряме заточування більш звичне і поширене, проте з перерізанням волокнистих матеріалів (наприклад, гілок або мотузок) краще справляється серейторне (зубчасте) заточування. Зустрічаються також моделі, що мають лезо з комбінованим заточуванням.

Сталь

Від її виду і загартування безпосередньо залежать експлуатаційні характеристики виробу. Одна і та ж сталь, наприклад 420HC, в міру різної якості гартування, може володіти різними характеристиками.

Рукоятка

Для її виготовлення використовується дерево твердих порід, метал, кістка, ріг, мікарта (композит), пластик. Рукоятка може бути прогумованою, для зручної роботи мокрими руками. Моделі також істотно відрізняються хваткою.

Варіанти відкривання та тип замка

У найпростішому, але в той же час і найнадійнішому типі, клинок витягується вручну, за допомогою спеціальної виїмки на лезі. Однак зробити це однією рукою не вийде. Наслідком цього є також найповільніша швидкість вилучення серед усіх різновидів. Автоматичні типи вилучення дозволяють привести ніж в готовність однією рукою, проте наявність більш складної механіки – слабке місце цих моделей.

Важлива характеристика якісного безпечного виробу – наявність замка від ненавмисного закриття.

Додаткові функції

Визначтеся, чи має для вас значення наявність у ножа додаткових інструментів – шила, пилки, викрутки, ножиць і т.п. Подібні моделі мають високу функціональність, проте не пристосовані для силової роботи і мають відносно велику вагу.

Бренд і ціна

Чим дорожче ніж – тим вище його якість. Всесвітньо відомі бренди випускають вироби, які при штатній експлуатації будуть слугувати вам роками. Важливо враховувати, що їх репліки, часто ідентичні за зовнішнім виглядом, не можуть зрівнятися за експлуатаційними якостями з оригіналом, тому що відтворити якість сталі клинка, для невеликих компаній часто є непідйомним завданням.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати кишеньковий ніж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути