четвер, 05 вересня 2019 11:56

Як перевірити і виправити кредитну історію у 2019 році

Як перевірити і виправити кредитну історію у 2019 році
Кілька порад, як виправити кредитну історію. Фото: Monobank

Пара прострочень у кредитній історії не викликає ніякого дискомфорту, поки знову не доведеться звертатися за грошима. Колишнім боржникам банки відмовляють в нових кредитах, а якщо і погоджуються їх видавати – то під високі відсотки і великі перші внески; деякі роботодавці також вважають за краще не зв'язуватися з недобросовісними платниками.

Всьому виною все та ж зіпсована кредитна історія, яка містить інформацію про всі кредити її власника і тому, наскільки вчасно вони виплачувалися. Така інформація є на кожного, хто хоча б раз брав гроші у фінансової установи – або розстрочку у банку, або онлайн-кредит в МФО.

Якщо кредитна історія зіпсована, але ви і надалі плануєте використовувати позики – краще докласти зусиль, щоб її виправити. Далі розбираємося, хто і що може зіпсувати кредитну історію і як з цим боротися.

Хто може зіпсувати кредитну історію

Несерйозний позичальник

Найчастіше в псуванні кредитної історії винен сам позичальник – через свою неуважність або несерйозне ставлення. Тривалі прострочення по старих кредитах, незакрита заборгованість або велика кількість одночасно взятих позик – все це, в розумінні банків, складові поганої кредитної історії.

Банк

Рідко, але кредитна історія може зіпсуватися і з вини банківської установи – через збій під час обміну даними або неуважного співробітника, який припустився помилки у документах.

Шахраї

Потенційною жертвою шахраїв може стати кожен, хто передавав свої персональні дані третім особам. Один з гучних випадків шахрайства з кредитними грошима в Україні стався у 2018 році: тоді від дій зловмисників постраждала тисяча українських підприємців, на яких оформили кредити.

Як перевірити кредитну історію

Згідно із законодавством, кожен громадянин України може перевірити свою кредитну історію безкоштовно один раз на рік. Всі подальші звернення протягом року будуть платними – від 25 до 50 гривень, залежно від бюро кредитної історії.

За даними сайту Minfin.com.ua, в Україні фактично працює чотири бюро:

• Українське бюро кредитних історій;
• Перше всеукраїнське бюро кредитних історій;
• Міжнародне бюро кредитних історій;
• Українське кредитне бюро.

Інформація про кожний погашений кредит зберігається протягом 10 років, про заборгованості – необмежений час. Сподіватися на те, що з часом кредитна історія очиститься сама не варто.

Як виправити кредитну історію

Є три способи виправити кредитну історію – у залежності від того, як саме КІ була зіпсована.

1.Взяти новий кредит і своєчасно його виплатити. Виправити зіпсовану кредитну історію може тільки хороша нова. Але зробити це досить непросто: найчастіше банки відмовляють у видачі кредитів клієнтам з поганою кредитною історією, так як бачать в цьому великі ризики. Якщо вам відмовляють всі банки, ви можете звернутися в МФО – найчастіше мікрофінансові організації більш лояльні, тому видають кредити навіть клієнтам з заборгованостями.

2. Звернутися в поліцію і вказати на шахрайство з вашими даними. Ви не зобов'язані виплачувати борги по кредитах, які на вас оформили шахраї. Якщо ви помітили в історії кредити, до яких не могли бути причетними – необхідно повідомити правоохоронні органи. Це допоможе в подальшому, якщо банк або МФО будуть висувати до вас свої вимоги.

3. Звернутися в бюро кредитної історії, щоб виправити помилки в документах. Напишіть в бюро заяву про недостовірність даних у кредитній історії, надавши копії документів, які це підтверджують. Бюро звернеться в банк, який уточнить інформацію протягом 15 робочих днів.

Не залишайте борги по кредитах, серйозно ставтеся до виплат навіть невеликих позик, перевіряйте кредитну історію хоча б раз на рік – і тоді банки з радістю будуть пропонувати вам свої послуги з вигідними умовами.

Зараз ви читаєте новину «Як перевірити і виправити кредитну історію у 2019 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути