Ексклюзиви
вівторок, 29 листопада 2022 12:32

Як зміни у законодавстві вплинуть на співвідношення первинного та вторинного ринку нерухомості в Україні у 2022 році

В умовах воєнного стану вартість квадратних метрів від забудовника суттєво збільшилася. Попри те, що попит на квартири в новобудовах із лютого поточного року знизився майже до нуля, ціна житла на "первинці" продовжує зростати. Причиною такого парадоксу є брак грошей у забудовників, законодавчі нововведення та стрімке зростання курсу валют.

Хоча в деяких регіонах країни вартість житла у доларах трохи знизилася, це не стосується західних та центральних областей. Наприклад, купити квартиру в Житомирі сьогодні значно вигідніше на "вторинці". В цьому сегменті вартість житла залишилася практично незмінною, а в деяких випадках навіть трохи впала, тоді як забудовники підвищили ціни на 15-20% від торішнього рівня.

Автор: DOM.RIA
  На «вторинці» вартість житла залишилася практично незмінною, а в деяких випадках навіть трохи впала, тоді як забудовники підвищили ціни на 15–20% від торішнього рівня
На «вторинці» вартість житла залишилася практично незмінною, а в деяких випадках навіть трохи впала, тоді як забудовники підвищили ціни на 15–20% від торішнього рівня

Новобудови та "воєнні" закони

З початком війни ринок первинного житла практично повністю зупинився, адже інвестори побоюються вкладати гроші у будівництво будинків, які можуть бути зруйновані будь-якої миті. Кредитні програми не покращують ситуацію, тому забудовники опинилися в патовій ситуації. Грошей немає і гарантій продажу за суттєвого зниження купівельної спроможності також не передбачається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд обіцяє житло за доступними кредитами: коли і як

На думку фахівців, причиною такої ситуації стала не лише війна, а й набрання чинності новими законами, які запровадили суттєві обмеження щодо податкових "маневрів", зловживань на будівельних об'єктах та інших несумлінних дій.

1. Закон № 2518 від 15.08.2022 змушує забудовників реєструвати об'єкти, які будуються в Державному реєстрі, що унеможливлює подальші маніпуляції з проєктом будівництва. Тепер поверховість будинку, кількість квартир та їх площу буде чітко зафіксовано з самого початку, й побудувати будинок на 25 поверхів, якщо була запланована 9-поверхівка, не вийде. Компанії, що не пройшли такої реєстрації, просто не зможуть продати квартири.

2. Закон № 2600 від 01.11.2022 передбачає для забудовників нарахування ПДВ за касовим методом, а для фізичних осіб, що бажають заробити на перепродажу квартири, — ПДФО у розмірі 18% на різницю між ціною квартири за першого продажу та ціною її придбання.

Ймовірно, такі нововведення істотно знизять кількість інвесторів, що вкладають у квартири на "первинці" з метою подальшого їх перепродажу. А забудовники закладуть додатковий податок у вартість квартир для покупця.

Купівля житла в новобудовах стає все менш доступною для українців. Попри те, що багато забудовників готові йти на поступки, фахівці вважають, що зростання цін у цьому сегменті продовжиться як мінімум до кінця цього року. Ринок вторинного житла не зв'язаний законодавчими обмеженнями, тож найближчим часом купувати житло вигідно саме на "вторинці".

Зараз ви читаєте новину «Як зміни у законодавстві вплинуть на співвідношення первинного та вторинного ринку нерухомості в Україні у 2022 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути