середа, 01 грудня 2021 10:55

Зарплата й пенсія зросте, вакциновані отримають 1 тис. грн: якими змінами здивує грудень

У грудні для українців відбудеться чимало важливих змін. Уже анонсували підвищення мінімальної заробітної плати й доплату пенсіонерам.

Більше про нововведення грудня в матеріалі Gazeta.ua.

Підвищать мінімальну зарплату

З 1 грудня мінімальну заробітну плату українців підвищать до 6,5 тис. грн. Раніше становила 6 тис. грн.

"Надбавку з'їсть інфляція, яка наприкінці року виросте до 15 відсотків. Номінальна зарплата збільшилася на 19 відсотків, реальна - на 6. Навряд чи українці зможуть дозволити собі більше, ніж раніше. Ціни в магазинах теж зростуть", - сказав економіст Олег Пендзін.

З підвищенням зарплати підвищать мінімальний розмір єдиного страхового внеску до 1430 грн. До 30 листопада становив 1320 грн.

"Це зростання суттєво не вплине на підприємства. Воно невелике. У нас підприємства і так мало сплачують ЄСВ. Тому більшість навіть не відчує підвищення", - говорить економіст Олександр Охріменко.

Автор: pixabay.com
  Мінімальну заробітну плату збільшать на 500 грн
Мінімальну заробітну плату збільшать на 500 грн

Пенсіонерам доплачуватимуть

У грудні двом групам пенсіонерів підвищать пенсію. Мінімальна буде 2,6 тис. грн.

"Надбавку отримають пенсіонери з найменшими пенсіями, які мають малий страховий стаж. Додаткову виплату отримають і українці від 65 років із понад 35-річним стажем", - говорить міністр соцполітики Марина Лазебна.

Натомість у Пенсійному фонді заявили, що на підвищення мінімальної пенсії бракує 4,3 млрд грн. На це вплинули збільшення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати й інші витрати фонду.

"Дефіцит у Пенсійному фонді існує вічно. Його завжди покривали з державного бюджету. І цього разу гроші на пенсії будуть. Якщо й можлива якась затримка, то тільки технічна", - пояснює економіст Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві заборонили громадський транспорт без опалення

Вакциновані отримають 1 тис. грн

З 19 грудня повністю вакцинованим українцям виплатять 1 тис. грн. Їх нараховуватимуть на віртуальну платіжну картку в "Дії" до 18 грудня 2022‑го.

"Гроші можна витратити на квитки в кінотеатри, театри, концерти, заняття спортом і подорожі Україною. Так президент хоче підтримати малий і середній бізнес, який постраждав через пандемію, і стимулювати спортивний і культурний розвиток людей. Але головна мета - вакцинувати понад 24 мільйони українців", - говорить прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Ця тисяча мінімально вплине на вакцинацію, а на рейтинг Зеленського - негативно, вважає міністр охорони здоров'я 2014‑го Олег Мусій:

"Влада дає гроші й сама вирішує, як витрачати. Несерйозно. У людей, які живуть за межею бідності, є вагоміші речі за похід у музей".

Автор: pixabay.com
  З 19 грудня повністю вакциновані отримають тисячу гривень
З 19 грудня повністю вакциновані отримають тисячу гривень

У водійському посвідченні з'явиться нова позначка

З 28 грудня в Україні видаватимуть нові водійські посвідчення.

З'явиться позначка "78". Означає - той, хто складе практичний іспит на автоматичній коробці передач, не може їздити за кермом машини з іншим типом керування. Посвідчення без позначки дозволяє керувати авто з будь-якою коробкою передач.

Піктограми на посвідченні замінять спеціальні коди. Так документ максимально адаптують до європейського зразка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо, коли в Україні запровадять бустерні Covid-щеплення

Безплатні пакети стануть платними

З 10 грудня забороняється використовувати в усіх сферах обслуговування пластикові пакети. Виняток - біорозкладані пакети для пакування у виробництві.

"Пакети мають розповсюджуватися суто за гроші, бо тоді людина вмикає свідомість і починає заощаджувати власний бюджет. Я позитивно оцінюю таку ініціативу. Відповідно, шлях до збереження довкілля в Україні принаймні поки що ґрунтується на чиннику грошей. Хоча умовно безплатних пакетів ніколи не було. Просто платимо ми іншу ціну за це - засміченням пакетами водойм, лісів тощо", - говорить голова ГО "Екологічна нація", Богдан Красавцев.

За безплатне розповсюдження пластикових пакетів каратимуть штрафом від 1,7 тис. грн до 3,4 тис. грн. За повторне порушення - від 3,4 тис.грн до 8,5 тис. грн.

Автор: pixabay.com
  Пластикові пакети коштуватимуть від 2 до 3 грн
Пластикові пакети коштуватимуть від 2 до 3 грн

Міністерство економіки опублікувало проєкт постанови, у якому запропоновані ціни на різні види пластикових пакетів завтовшки понад 50 мкм:

- без ручок і бокових складок - 2 грн;

- без ручок із боковими складками - 2,5 грн;

- з ручками без бокових складок - 2,5 грн;

- з ручками й боковими складками - 3 грн.

Буде додатковий вихідний

У грудні українці матимуть дев'ять вихідних. Три дні поспіль відпочиватимемо на Різдво - 25,26 і 27 грудня. 24 і 31 грудня будуть скорочені через новорічні свята.

Неробочими також будуть шість субот і неділь - 4, 5, 11, 12, 18 і 19 грудня.

6 грудня набудуть чинності оновлені правила адаптивного карантину. Вони стосуватимуться насамперед невакцинованих громадян.

Найбільше зміни в правилах карантину стосуються жовтого рівня епідемічної небезпеки. Там бізнес буде зобов'язаний перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата й пенсія зросте, вакциновані отримають 1 тис. грн: якими змінами здивує грудень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути