середа, 11 вересня 2019 15:00

Як створити мільйон робочих місць

"Треба досягнути зростання економіки мінімум на 40% протягом 5 років. Це швидке, амбітне, але реалістичне завдання. Економічне зростання дозволить створити в Україні близько 1 мільйона робочих місць", – заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Gazeta.ua дізналася, як створити та чи потрібна Україні така кількість нових робочих місць.

За рахунок чого створити робочі місця

Протягом наступних двох-трьох років можна створити 200-300 тис. робочих місць. Далі їхня кількість зростатиме завдяки ефекту "сніжної лавини".

"Якщо в Україні з'являться нові робочі місця, то зросте конкуренція на ринку праці. Кожен зможе розраховувати на збільшення середньої зарплати. Створити робочі місця можна за рахунок малого та середнього бізнесу, як це робить Європа. Середній бізнес платить набагато менші податки, ніж великий. При цьому Україні треба теж орієнтуватися на трудових мігрантів, які зараз фінансують економіки інших країн. Дехто, щоб зберегти гроші, вкладає їх у нерухомість, а не у власний бізнес", - пояснює голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Робочі місця можна створити за рахунок сільського господарства, додає він. Україні з країни сировинного експорту треба перетворитися на країну, яка за кордон продає готові товари або напівфабрикати.

Автор: 24tv.ua
  Прем'єр-міністр Олексій Гончарук: "Економічне зростання дозволить створити в Україні близько 1 мільйона робочих місць".
Прем'єр-міністр Олексій Гончарук: "Економічне зростання дозволить створити в Україні близько 1 мільйона робочих місць".

Економіст Олександр Охріменко вважає, що треба запустити виробничу кооперацію з євроспільнотою. Це можливо для сфери машинобудування, логістики, транспорту.

"За кордоном працює близько 4 мільйонів українців. Якщо в Україні створять польські, голландські, німецькі виробничі компанії, то люди почнуть повертатися з заробітків. Насправді вже сьогодні для Польщі виготовляємо печі, відшиваємо європейський брендовий одяг. У нас збирають і поставляють у Німеччину побутову техніку. Але таких підприємств замало", - додає він.

Як має діяти держава

"Держава має окреслити чітку програму, яким чином спонукати роботодавців створювати нові місця. Наприклад, пропонувати певні податкові пільги. Поки про жодні мотивуючі умови не йдеться", - наголошує HR-експерт Тетяна Пашкіна.

Необхідні доступні програми для малого та середнього бізнесу.

"Кредити подешевшають, коли Нацбанк знизить облікову ставку. На іноземні інвестиції поки розраховувати не доводиться. Сьогодні скільки грошей заходить у країну, стільки ж і виходить. Зараз говорю про реальні інвестиції, а не про валюту за рахунок покупки облігацій внутрішнього державного займу", - говорить Дорошенко.

Автор: mc.today
  Поява в Україні шведської Ikea дає понад тисячу вакансій.
Поява в Україні шведської Ikea дає понад тисячу вакансій.

Аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко, навпаки, каже, що робочі місяця реально створити за рахунок іноземних інвестицій.

"В Україні компанії західного ринку щороку можуть давати 200 тисяч робочих місць. За 5 років матимемо мільйон. Темпи можуть бути ще швидшими. Наприклад, поява в Україні шведської Ikea дає понад тисячу вакансій", - наголошує він.

Олександр Охріменко радить змінити ситуацію за рахунок стабільного податкового та митного законодавства. Адже в Україні постійно з'являються нові податки, запроваджують реформи. А бізнесу треба гарантії.

Скільки українців працюють неофіційно

Торік Держстат нарахував 3,9 млн громадян, які працюють неофіційно. 2017-го - 3,6 млн.

"Зараз усі борються з тіньовим ринком праці. Якщо повністю ліквідуємо його, то людей, які працюватимуть неофіційно, стане на 1-2 мільйони більше. Тіньова економіка, звісно, шкодить бюджету, але вона дає можливість пережити кризу. За рахунок неї вижили у 2014-2015-х", - пояснює Охріменко.

Автор: УНІАН
  Малому та середньому бізнесу треба доступні програми та дешеві кредити. Це можливо за рахунок зниження облікової ставки НБУ.
Малому та середньому бізнесу треба доступні програми та дешеві кредити. Це можливо за рахунок зниження облікової ставки НБУ.

Чи треба Україні нові робочі місця

"Сьогодні вакансій не вистачає тільки юристам і топ-менеджерам. У інших сферах переважно маємо дефіцит кадрів. Це стосується продажів, торгівлі, виробництва, адміністративного персоналу, студентів", - пояснює Тетяна Пашкіна.

Вона радить спочатку вирішити питання з тими робочими місцями, які вже маємо. Тільки після цього створювати нові.

"На виробництво шукають працівників на "білу" зарплату, пропонують розвозку, уніформу, харчування, медичне страхування, а охочих не так багато. Незрозуміло, на що розраховує роботодавець, який платить копійчану зарплату. Якщо пошукачам і далі вчасно не виплачувати гроші, платити мало чи пропонувати погані умови, то мільйон вакансій не врятує. Люди поїдуть працювати за кордон", - каже HR-експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 60 тис. грн і більше: кому обіцяють найбільшу зарплату

За її словами, іноді компанія не може платити більше через податкове навантаження чи дорогі кредити на розвиток підприємства.

"Якщо роботодавець бере під високі відсотки кредит, щоб відкрити нову лінію та найняти людей, то на гарну зарплату грошей не залишається. Якби держава гарантувала більш-менш прийнятну кредитну ставку або гроші, які повертаються з прибутку на розвиток підприємства, не оподатковувалися, роботодавці могли б покращувати умови роботи працівників. Не завжди все залежить від зарплати. Люди відмовляються працювати, де брудно та холодно", - підсумовує Пашкіна.

Середня зарплата в Україні склала 10 971 грн. Найбільші отримують працівники в Києві - 16 249 грн. Найменше платять на Херсонщині - в середньому 8547 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як створити мільйон робочих місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути