понеділок, 07 червня 2021 18:46

В Оксфорді видають книжку про закарпатця

В Оксфорді видають книжку про закарпатця
Книга про старця зі Святої гори Аввакума Вакарова вийде англійською мовою. Фото надав Сергій Шумило

В Оксфорді готується до друку книжка про старця зі Святої гори Аввакума Вакарова, який був родом із Закарпаття. Це спільний проєкт із британським товариством The Friends of Mount Athos, офіційним патроном якого є принц Валлійський Чарльз. Автором книжки є український історик, директор Інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило. Дослідження під назвою Elder Avvakum of Mount Athos. The Life of Athonite Hieroschemamonk Avvakum (Vakarov) вийде англійською мовою.

"У книзі обсягом 108 сторінок на основі маловідомих архівних джерел описана історія перебування наших закарпатських ченців на Афоні в XX столітті та їхня роль у збереженні Афонського Пантелеймонівського монастиря. Також додана велика кількість кольорових ілюстрацій і фотографій з афонських архівів на 16 сторінках", - розповів Сергій Шумило кореспонденту Gazeta.ua.

Видання здійснюється з благословення митрополита Діоклійського Калліста (Вера) – православного богослова і патролога, професора Оксфордського університету, президента ради директорів інституту православних християнських досліджень у Кембриджі.

"Книжка підготовлена на основі раніше виданої спільної монографії Аввакума Вакарова, підготовленої мною спільно з Юрієм Данильцем, Павлом Гайденком і Михайлом Шкаровським. Старець Авакум був учнем преподобного Силуана Афонського і трудився на Святій Горі 46 років, 13 із яких - антіпросопом при Священному кінотему. Він народився в селі Горінчево на Закарпатті 1899 року. З благословення духовного наставника святого Олексія Карпатського в 1926 році він відправився на Святу Гору Афон. Подвижницький шлях починав з простих послухів на бикарні, малярні і млині. 1949 року Собором старців Пантелеймонова монастиря обраний економом монастирського лісу на Старому Русику, а пізніше економом монастиря. У 1951 році обраний членом Собору старців обителі, а в 1959 р - представником при Священному Кіноті Афона. Цей послух отець Аввакум безперервно виконував протягом 13 років. У тому ж 1959 році був висвячений у сан ієромонаха вікарієм Західноєвропейського екзархату Константинопольського Патріархату, єпископом Катанським Кассіаном",- розповів Шумило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Козаки були ченцями афонських монастирів" - науковець відшукав свідчення про українську спадщину на Святій горі

Старець Аввакум помер 1972 року.
"Багато років отець Аввакум був тяжко хворий на рак, проте продовжував смиренно переносити страждання і виконувати послух. В ніч з 29 на 30 вересня 1972 року старець Аввакум преставився. Похований на Афоні в Пантелеймонівському монастирі. Від свого духовного наставника святого Силуана Афонського він сприйняв дари слухняності, співчуття, любові до ближніх і безперестанної молитви серця. Від його мощей відбуваються дива зцілення від хвороб", - додав автор видання.

Сергій Шумило також планує видати свою працю українською та грецькою мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир хрестив Русь не сам - історик

Сергій Шумило - послідовник відомого грецького афонознавця професора Антонія Тахіаоса. Разом з ним 2013 року заснував науково-громадську організацію "Міжнародний інститут афонської спадщини", яку з того часу очолює.

Зараз ви читаєте новину «В Оксфорді видають книжку про закарпатця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути