середа, 04 вересня 2013 18:23

Пам'ятну дошку мовознавцю Шевельову погрожують знести
5

Фото: Марія Слободенюк

3 вересня в Харкові відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Юрію Шевельову. Її встановили на будинку, да мешкав учений - на вул. Сумській, 17. Раніше офіційні заходи зі вшанування Юрія Шевельова планували на 5 вересня. Форс-мажор спричинила інформація, що Харківська влада напередодні відкриття збирається з незрозумілих причин скасувати всі раніше прийняті дозволи.

Юрій Шевельов, псевдонім Юрій Шерех (1908-2002), - славіст-мовознавець, історик української літератури, літературний і театральний критик, активний учасник наукового та культурного життя української еміґрації. Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Президент УВАН у 1959-1961 та 1981-1986 роках. Автор 17 книг, фундаментальних наукових праць: "Передісторія слов'янської мови: історична фонологія загальнослов'янської мови" (1965), "Історична фонологія української мови" (1979), "Нарис сучасної української мови" (1951). Народився в Харкові, 1944-го емігрував до Німеччини, за 10 років перебрався до США.

Значну частину праць Юрія Шевельова викладено в мережу. Список посилань на них можна переглянути тут.

Виготовили та встановили меморіальну дошку Юрію Шевельову на благодійні внески жителів Харкова, інших міст України, а також української діаспори. Кошти на виготовлення дошки - 15 тис. грн - збирали протягом двох років. Гроші перераховували на спеціальний рахунок.

Протягом 3 вересня представники міської влади телефонували організаторам заходу й намагалися перешкодити технічному встановленню меморіальної дошки. До одного з членів Громадського комітету зі вшанування 105-річчя Юрія Шевельова в Харкові Костянтина Черемського зателефонувала заступник Департаменту культури Харківської міської ради Оксана Ков'ярова і запросила його на позачергове засідання міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища. Причина екстреного зібрання комісії - зокрема, відкликання розпорядження Харківського міського голови щодо встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову. Членів Громадського комітету зі вшанування 105-річчя Юрія Шевельова невідомі особи телефоном погрожували зруйнувати пам'ятку у разі її встановлення.

Щоб запобігти непрогнозованим діям керівництва міста, пам'ятну дошку вирішили відкрити терміново. Біля неї встановили цілодобове чергування.


5 вересня о 14.00 заплановане громадське вшанування пам'яті Юрія Шевельова й урочисте освячення меморіальної дошки.
15.30 - тематична прогулянка "Харків Юрія Шевельова" (від будинку "Саламандра").
17.00 - прес-конференція представників Громадського оргкомітету з ушанування 105-річчя Юрія Шевельова в Харкові, запрошених гостей із України та зарубіжжя (вул. Сумська,3, книгарня "Є").
18.00 – круглий стіл "Юрій Шевельов і сучасність", презентація нових видань Ю. Шевельова за участі відомих діячів науки, культури, мистецтв, гостей з різних областей України та з-за кордону (вул. Сумська,3, книгарня "Є").

За інформацією "Майдан"

 

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятну дошку мовознавцю Шевельову погрожують знести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути