Ексклюзиви
четвер, 04 серпня 2022 09:00

Заарештували авторку свідчення поневірянь євреїв

Автор: Rex Feature
  4 серпня 1944 року гестапо виявило схованку і заарештувало в Амстердамі 15-річну Анну Франк і її сім'ю, котрі переховувались в підземеллі фабрики протягом 25 місяців. Там Анна вела щоденник, який згодом став всесвітньо відомим
4 серпня 1944 року гестапо виявило схованку і заарештувало в Амстердамі 15-річну Анну Франк і її сім'ю, котрі переховувались в підземеллі фабрики протягом 25 місяців. Там Анна вела щоденник, який згодом став всесвітньо відомим

4 серпня 1944 року за даними голландського інформатора гестапо виявило схованку і заарештувало в Амстердамі 15-річну Анну Франк і її сім'ю, які переховувались в підземеллі фабрики протягом 25 місяців. Упродовж усього часу перебування у сховищі Анна вела щоденник, який став згодом всесвітньо відомим.

Анна народилася в Німецькій Державі. Подружжя Франків жили в асимільованій громаді єврейських і неєврейських громадян, де їхні діти росли разом з католиками, протестантами.

1933-го, після приходу Гітлера до влади, Отто Франк емігрував до Амстердама. Там заснував фірму з виробництва домішок для джемів "Опекта". Згодом до нього переїхали дружина і доньки. Проте і там їх застала німецька окупація.

У липні 1942 року Франкам прийшла повістка до гестапо. 6 липня сім'я Анни Франк поспіхом переселилися в сховище, влаштоване Отто і співробітниками фірми "Опекта". Залишаючи свою квартиру, Отто Франк залишив записку, в якій написав, що вся сім'я поїхала до Швейцарії.

Будинок номер 263 на набережній Принсенграхт, де влаштували сховище, складався з парадної та задньої частин. Саме порожнє приміщення задньої частини будинку Отто Франк з допомогою деяких колег пристосував під майбутнє сховище. Вхід замаскували під шафу з документами.

Пізніше до сховку приєдналися інші євреї - сім'я Ван Пельс і дантист Фріц Пфеффер. Усього в приміщенні переховувались вісім людей.

У сховищі Анна вела щоденник у листах вигаданій подрузі Кітті.

Автор: elligo.ru
  Щоденник єврейської дівчинки Анни Франк, яка два роки жила в сховищі переховуючись від нацистів, переклали 67-а мовами тиражем понад 16 млн примірників
Щоденник єврейської дівчинки Анни Франк, яка два роки жила в сховищі переховуючись від нацистів, переклали 67-а мовами тиражем понад 16 млн примірників

Запис Анни Франк від 19 листопада 1942 року:

"Німці дзвонять у кожні двері й запитують, чи не живуть в будинку євреї. Увечері, коли темно, я бачу колони людей з дітьми, які плачуть. Вони йдуть і йдуть, обсипані ударами й стусанами, які майже збивають їх з ніг. Нікого не залишилося - старі, діти, вагітні жінки, хворі - усі рушили в цей смертельний похід".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоденник Анни Франк перетворили на відеоблог

У серпні 1944-го в притулок увірвалася голландська поліція. Схованку виявили за даними голландського інформатора. Євреїв депортували в польський концентраційний табір Освенцим.

Першою померла від голоду дружина Отто Франка Едіт. Анну і її старшу сестру Марго перевели в концтабір Берген-Бельзен. Обидві сестри померли в березні 1945 року від спалаху епідемії тифу. Єдиним членом сім'ї, хто вижив у нацистських таборах, був батько Анни Отто Франк. У січні 1945-го радянські солдати звільнили його з Освенциму. Він одразу ж поїхав у сховок. Там подружжя Гісів передали йому знайдений у сховку щоденник Анни. Отто Франк видав його голландською мовою за два роки, а 1952-го твір переклали 67 мовами тиражем понад 16 млн примірників.

1960 року в будинку, де переховувались Франки, відкрили музей Анни Франк. У ньому демонструють оригінал щоденника.

На честь Анни Франк названо одну з малих планет у Сонячній системі.

Зараз ви читаєте новину «Заарештували авторку свідчення поневірянь євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути