вівторок, 28 жовтня 2008 09:05

З"їзд сепаратистів в Мукачево спланували спецслужби Росії - Кендзьор

З"їзд сепаратистів в Мукачево спланували спецслужби Росії - Кендзьор
Не можна дивитися крізь пальці на події, які розгортаються на Закарпатті. Так вважає народний депутат з фракції "Наша Україна - Народна самооборона" (НУНС) Ярослав Кендзьор.

Як повідомляє прес-служба НУНС, парламентарій заявив: "Ситуація вимагає негайного втручання СБУ і Генеральної прокуратури з відповідними для сепаратистів наслідками".

"Тема закарпатського русинства має надзвичайно широкі масштаби", - відзначив нардеп. Свідоцтвом цього, за його словами, є "суботній другий з"їзд конгресу русинів, який провів своє засідання в Мукачево".

"Рішення конгресу вже загальновідомі - це вимога проголошення автономії русинської держави в межах України, вимога в обласну раду ухвалити рішення про таку автономію", - заявив депутат.

Він додав: "До того ж, якщо облрада і державні органи не відреагують на вимогу про автономію, то русини погрожують оголосити про свою незалежність".

"Виділення русин в окрему національну етнічну групу не витримує жодної критики ні істориків, ні етнографів", - зазначив політик.

Русинський рух на Закарпатті народний депутат назвав "політичною провокацією, спланованою спецслужбами Росії".

Кендзьор назвав "шокуючим" п.15 так званого меморандуму, прийнятого делегатами русинського конгресу. Народний депутат процитував його дослівно: "У відповідь на погрози Галицьких націоналістів-терористів підірвати нафтопровід "Дружба" і газопроводи, русини, які стали гарантами безперешкодного транзиту, згодні на розміщення сил швидкого реагування з Європи і РФ для охорони транспортних потужностей на території русинів на Південь від Карпат".

За словами парламентарія, "в даному пункті міститься прямий заклик до окупації українських земель іноземними військами". "Русинам залишилося тільки звернутися до Путіна і Медведєва з проханням ввести російські війська на Закарпаття для захисту прав русинів від ненависної української влади", - обурився він.

Народний депутат відзначив, що "СБУ і Генеральна прокуратура повинні негайно відреагувати на сепаратистські заклики в Закарпатті".

25 жовтня в Російському драмтеатрі міста Мукачево пройшов другий європейський Конгрес підкарпатських русинів. "Ми вимагаємо відновлення статусу своєї землі. Ми поважаємо Україну, але хочемо статусу республіки в республіці. Ми свідчимо, що українська влада проводить з нами етноцид", - відзначив голова сойма підкарпатських русинів Дмитро Сидор. Також він заявив, що русини мають "всі підстави перед нащадками і предками відновити свою державність, яка де-юре існує", повідомляє Ліга.

Зараз ви читаєте новину «З"їзд сепаратистів в Мукачево спланували спецслужби Росії - Кендзьор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути