вівторок, 21 грудня 2021 01:15

З'явився повний текст документа про підозру в державній зраді Порошенку

Опублікований повний текст підозри п'ятому президентові Петру Порошенку у державній зраді.

Справа стосується постачання вугілля з окупованої Донеччини та Луганщини під видом антрациту з Південно-Африканської республіки, йдеться в розслідуванні "Української правди".

В розслідуванні можна ознайомитися з повним документом про підозру. Всього 32 сторінки.

Ініціатором схеми СБУ вважає неназваних "високопосадовців РФ", метою яких було шкідництво Україні. План полягав у створенні "штучного дефіциту вугілля" та організації поставок з ОРДЛО, які мали би допомогти самопроголошеним "республікам".

За версією слідства, помічник російського президента Владислав Сурков і заступник керівника тамтешнього уряду Дмитро Козак залучили до співпраці проросійського Віктора Медведчука.

Він, у свою чергу, домовився з Петром Порошенком. Як і коли саме – слідство "не встановило". Так вони стали співорганізаторами схеми постачання вугілля.

Порошенко "пристав на пропозицію Медведчука" заради "власних політичних інтересів". Мовляв, загострення у відносинах з росіянами і зрив опалювального сезону могли загрожувати п'ятому президенту падінням рейтингів і рівня довіри. А він хотів цьому запобігти, пише СБУ.

Роль Медведчука описується як комунікація та обмін інформацією між співучасниками, зокрема, російським керівництвом. А роль Порошенка, за твердженням слідства, полягала в узгодженні і законспірованій координації дій, управлінських і кадрових питаннях, адміністративному впливі.

На початку листопада 2014 року Порошенко скликав РНБО, на якій вимагав припинити імпорт з ПАР і перевірити постачальників.

Того ж дня, коли відбулось засідання РНБО, Міністерство внутрішніх справ, очолюване Арсеном Аваковим, і Генпрокуратура під керівництвом Віталія Яреми почали розслідування проти керівника "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича. Йшлося про нібито сумнівну якість африканського вугілля та завищені ціни. Постачальник з ПАР відмовився працювати з Україною. Служба безпеки пише, що до сфабрикованої справи було причетне саме МВС і ГПУ.

Під кінець листопада 2014 почався наступний етап – організація закупівель в ОРДЛО. Тоді Порошенко, за твердженням СБУ, тиснув на співробітників Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Нацбанку, керівництво "Центренерго".

  "Злочинна схема", яку надала СБУ
"Злочинна схема", яку надала СБУ

Партнерами з іншого боку лінії розмежування були державні "Шахта імені К.І. Кисельова" та "Луганськвугілля", на які вказали терористи. Щоб приховати злочин, шахти перереєстрували за фіктивними адресами в Києві.

  Докази, які є у СБУ
Докази, які є у СБУ

У кінці грудня 2014 та на початку січня 2015 року шахтам заплатили кількома траншами загалом 30 мільйонів гривень тобто близько 1,9 млн доларів за тодішні курсом. Ці гроші були передані готівкою як передоплата. Лише після цього бойовики почали завантажувати вугілля.

За пів місяця обидві шахти підписали з "Центренерго" договорів на 1,6 млрд гривень кожна, що дорівнювало близько 100,25 млн доларів. Загалом за 2015 рік, за підрахунками слідства, підприємства з окупованих територій отримали не менше 205,391 млн гривень (майже 13 млн доларів) державних коштів із запланованих більше 3,168 млрд (понад 200 млн доларів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка відреагували на підозру

20 грудня 2021 року п'ятому президенту та лідеру "Європейської солідарності" Петру Порошенку оголосили підозру у держзраді.

Зараз ви читаєте новину «З'явився повний текст документа про підозру в державній зраді Порошенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути