середа, 14 липня 2021 15:21

Звільнення Тупицького з КСУ: ЗМІ дізналися рішення Верховного суду

Звільнення Тупицького з КСУ: ЗМІ дізналися рішення Верховного суду
ВС визнав незаконним указ президента стосовно Тупицького. Фото: pravda.com.ua

Верховний суд визнав незаконним та протиправним указ президента Володимира Зеленського, яким той скасував призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду України.

Крім цього, суд вирішив, що дії Зеленського щодо Тупицького є незаконними, повідомляє ZN.UA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тупицький планує судитися з КСУ. Хоче мільйон гривень

Указ про скасування указу президента-втікача Віктора Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ Зеленський підписав 27 березня. Тоді в КСУ заявили про те, що укази президента незаконні та виходять за рамки конституційних повноважень глави держави. Пізніше Тупицький подав позов до Верховного суду. При цьому в кінці грудня торік президент Зеленський відсторонив Тупицького від посади судді КСУ.

Рішення Конституційного суду від 27 жовтня 2020 року про скасування положень антикорупційної реформи поставило під загрозу електронне декларування та спровокувало в Україні конституційну кризу.

Пізніше відповідальність за брехню в деклараціях повернули. Однак після президентського вето за документ довелося голосувати знову вже з пропозиціями Зеленського.

Державне бюро розслідувань почало досудове розслідування проти Тупицького за фактами самовільного зайняття земельної ділянки, вчиненого групою осіб, і державної зради. За даними слідства, відсторонений очільник КСУ, ймовірно, скоїв діяння на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, державній та економічній безпеці України. Покарання передбачається у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що роботу ексголови КС Олександра Тупицького супроводжували різні політичні та бізнесові групи. Тому президент його звільнив.

Через Раду національної безпеки і оборони він запровадив рішення про звільнення двох суддів КСУ, щоб "заблокувати руйнування всіх антикорупційних реформ, реформу землі й питання мов".

Зараз ви читаєте новину «Звільнення Тупицького з КСУ: ЗМІ дізналися рішення Верховного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути