вівторок, 12 лютого 2013 17:10

Звільнений Луценко не очолить опозицію, бо заважатиме - політолог

Звільнений Луценко не очолить опозицію, бо заважатиме - політолог
Кость Бондаренко Фото: ru.tsn.ua

18 лютого Апеляційний суд Чернігівської області розгляне справу про можливе звільнення екс-глави МВС Юрія Луценка від відбування покарання. При цьому, слухання у справі Тимошенко про "ЄЕСУ" перенесли на 5 березня цього року. Саміт "Україна-ЄС", який відбудеться 25 лютого, пройде на тлі занепокоєння європейських політиків здоров'ям ув'язнених лідерів опозиції.

- Звільнення Юрія Луценка напередодні саміту стало б чітким сигналом європейській спільноті, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Кость Бондаренко.

За його словами, цей сигнал означає дві речі. По-перше, Київ приймає зауваження Брюсселя. По-друге, у Банкової є воля й бажання для перегляду цілої низки справ, що викликають занепокоєння у єврочиновників.

ЄС прийме цей сигнал?

- Так, бо звільнення Луценка - реальний крок, який дозволить європейцям винести за межі переговорного процесу питання Тимошенко. Можливо, не на останній план, але тим не менше. Це будуть обгортати розмовами про те, що по Юлії Тимошенко будуть працювати й далі, а тепер Брюссель може підписувати з Києвом будь-які угоди.

Політична поведінка Луценка зміниться?

- Ні. Він не стане ні явним, ані прихованим прихильником Януковича. Але перетвориться на ще одного актора, який гратиме на опозиційному полі. Чим більше там рейтингових гравців, тим більш це розколює поведінку опозиції. Юрій Віталійович може створити новий лівоцентриський політичний проект. У нього яскравий стиль, він вміє стратегічно мислити, дивитись на завтрашній день. Та для влади він цілком безпечний.

Чому безпечний?

- Завдання Банкової — утримати і відтворювати владу. Як Луценко буде цьому заважати? Ніяк. В електоральному плані він не має ядра, тому не може претендувати на пост президента. Гратиме на опозиційному полі, але не дошкулятиме Януковичу. Він не може швидко зробити ребрендинг своєї політичної сили. Ще може щось відкусити в опозиції, але це ж не означає, що він її очолить.

Кличко та Яценюк можуть погодитись на те, що Луценко очолить опозицію?

- Це майже виключено. Є людський фактор. Всі вже приміряють роль лідера опозиції й тут поява Юрія Луценка буде недоречна. Він тільки заважатиме. Звісно, відкрито так не говоритимуть, але всі це матимуть на увазі.

Звільнення Луценка було б позитивом тільки для лютневого саміту "Україна-ЄС" чи й для саміту "Східного партнерства" у листопаді 2013 року, де буде вирішуватись доля Угоди про асоціацію з ЄС?

- Це мало б позитивний вплив на обидва саміти. В Європі розуміють, що Тимошенко нічим не краща за Януковича. Звільнення Луценка може допомогти знизити рівень напруги між Києвом та Брюсселем, а це дуже потрібно для успішного закінчення перемовин щодо асоціації України.

Зараз ви читаєте новину «Звільнений Луценко не очолить опозицію, бо заважатиме - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути