вівторок, 28 червня 2022 10:19

Спецтема: Війна Росії проти України

"Зустріли не хлібом-сіллю. А "Стугною" і "Джавелінами" – Зеленський привітав українців з Днем Конституції

"Зустріли не хлібом-сіллю. А "Стугною" і "Джавелінами" – Зеленський привітав українців з Днем Конституції
Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем Конституції. Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ніхто не може узурпувати державну владу.

Українцям добре відомий термін "демократія". Тому ми не знаємо, що таке п'ятий термін. Про це він сказав у відеозверненні.

"У нас право на протест, збори чи демонстрації -– це конституційна стаття, а в когось – кримінальна. Державні символи для нас мають зовсім не символічний і не формальний характер. Наш державний прапор – стяг із смуг синього й жовтого кольорів. Два священних кольори. Третього не дано. Як не дано чужому триколору замайоріти на нашій землі, в нашому небі якось інакше, аніж з приставкою "тимчасово", – каже президент.

Герб України – знак Княжої держави Володимира Великого.

"Це тризуб. Не двоголові пташки. Тому що тут таке не злітає. Наш державний гімн . Вони живуть і будуть жити", – наголошує Зеленський.

Додає, що українці в тимчасово окупованих містах не бояться масово виходити на мирні акції і співати свій гімн.

"Дивлячись в очі окупанту, співати, що вони згинуть, як роса на сонці. Цей народ неможливо перемогти. Тільки знищити. Але й це не можливо. Бо ми козацького роду", – підкреслює.

Наша державна мова – українська. І ми поважаємо всі інші мови. Жодної не утискаємо, каже президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захищати свою державу – наш основний закон" – Зеленський звернувся до українців

"Тому за Україну сьогодні воюють і українською,, і кримськотатарською і польською, і "на русском". Білоруською, молдовською, угорською, румунською, грузинською та багатьма іншими мовами. Бо що таке зло – зрозуміло без слів. І перемагати його можна без слів", – каже президент.

Окупанти чекали на гостинний прийом, а отримали шалений спротив.

"Зустріч не хлібом-сіллю, а "Стугною" і "Джавелінами". "Байрактаром" і "Нептуном". "Вільхою" і "Хаймарсами". Наш спротив триває 125 днів. Для світу – це восьме диво, для ворога – дев'ятий вал, а для нас – 17 стаття Конституції. Захист України – це найважливіша функція держави і справа всього українського народу. Ми не маємо іншого вибору, аніж захищати свій вибір", – стверджує.

Обов'язок українців – захищати наші права, гарантовані Конституцією.

"Невід'ємне право на життя, яке Росія порушила десятки тисяч разів і відняла десятки тисяч життів. Це недоторканність житла, яку щодня і щоночі порушують її ракети, бомби та кулі. Це права, звичні для нас. Це свобода слова. Саме тому українці не побоялися сказати ворогу "идите домой". Бо мають свободу думки, вміють думати. Бачити, чути, розуміти, відрізняти правду від брехні", – каже Зеленський.

Президент каже, що ми воюємо сьогодні, щоб наші майбутні покоління мали права.

"Ворог не зможе усвідомити силу, з якою ми готові битися за свою волю, права й свободи. Той, хто не має цього сам, ніколи не позбавить цього інших. Саме тому для нас неминучою є перемога. Для ворога неминучим є покарання. І воно настане. Настане і мир. І наші діти нарешті підуть до школи. Вони змалечку знають, що таке свобода й боротьба за неї", – підсумував.

28 червня в Україні відзначають День Конституції. Цього року їй виповнюється 26 років.

Україна отримала Конституцію о 9:18 28 червня 1996 року. У ній закріпили правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи громадян.

1997 року почали відзначати День Конституції. Це єдине свято, закріплене у статті 161 Конституції.

Зараз ви читаєте новину «"Зустріли не хлібом-сіллю. А "Стугною" і "Джавелінами" – Зеленський привітав українців з Днем Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути