Ексклюзиви
субота, 12 грудня 2020 19:48

Журналісти розповіли, як низка нардепів пов'язані з Коломойським

Низка народних депутатів зі "Слуги народу" та групи "Партія "За майбутнє" отримали офіси під приймальні у бізнес-центрі, пов'язаному з олігархом Ігорем Коломойським. Про це повідомляють журналісти програми "Схеми: корупція в деталях"

"Слуги" Олександр Дубінський, Олександр Куницький, Ольга Василевська-Смаглюк, від групи "Партія "За майбутнє" Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Тарас Батенко і позафракційний Руслан Требушкін розмістили свої приймальні у Києві за адресою Володимирська, 12 – це бізнес-центр "Міленіум", який належить компанії "Глобал Естейтс" з орбіти Коломойського. У цьому ж бізнес-центрі олігарх мав свій офіс.

  Юристи пояснюють, що отримання депутатами безкоштовних послуг чи благ може бути розцінене як порушення закону "Про запобігання корупції".
Юристи пояснюють, що отримання депутатами безкоштовних послуг чи благ може бути розцінене як порушення закону "Про запобігання корупції".

Ольга Василевська-Смаглюк, яка вказала своїми приймальнями 9 офісів та 2 частини холу на 3 різних поверхах бізнес-центру, повідомила, що користується приміщеннями на підставі договору безоплатного користування – позички.

Ірина Констанкевич і Тарас Батенко, приймальні яких займають увесь 9-ий поверх "Міленіуму", надали дві ідентичні відповіді: що користуються приміщеннями на підставі цивільно-правового договору. Але не уточнили, чи сплачують гроші за оренду та скільки.

Ігор Палиця, який вказав приймальнею увесь 5 поверх, у декларації за 2019 рік зазначив, що майже 320 кв. м офісної площі отримав від фірми "Глобал Естейтс".

Руслан Требушкін також задекларував безоплатне користування офісом на 62 кв м, наданим фірмою-власницею бізнес-центру.

Олександр Куницький, який зареєстрував приймальні у 6 офісах 2 поверхів і в частині холу "Міленіуму" і Олександр Дубінський – із 13 офісами та частинами холу на 3 поверхах у бізнес-центрі – на запити не відповіли. Як і у компанії "Глобал Естейтс", яка безпосередньо здає парламентарям офіси в оренду.

"Такі дії народного депутата можуть трактуватися як порушення обмежень щодо отримання подарунку, – каже член Громадської ради при НАЗК Андрій Білецький. – Депутат, навіть якщо на безоплатній основі, набув в тимчасове користування офісну будівлю, яку інші пересічні громадяни України не можуть отримати за тими самими умовами. Можемо говорити про надання певних пільг або послуг за нижчою ринковою ціною. Такі дії можуть розглядатися як адміністративне правопорушення".

Щоб це встановити, НАЗК мало би розпочати перевірку – але нещодавнім рішенням Конституційного суду їх, серед іншого, позбавили таких повноважень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З конституційною кризою "борються" нардепи, які її створили

Коломойський повідомив журналістам, що будівля бізнес-центру йому не належить і офісу там він вже немає. А на уточнення, як він може пояснити, що низка депутатів отримали безоплатно квадратні метри у "Міленіумі", відповів, що це "збіг".

Засновниками фірми-власниці бізнес-центру "Глобал Естейтс" є 4 офшорні компанії. Засновником однієї з них – "Палладіум Інтервест" – є кіпрська "Маріголд Траст Компані". Ця ж фірма тривалий час була власником акцій інших 4 кіпрських компаній, які є засновниками "Синтез Ойл". Фірма входить до неформальної групи компаній Одеської нафтоперевалки, яку у профільних ЗМІ пов'язують із групою "Приват".

Статус громадської приймальні депутата ускладнює проведення правоохоронцями потенційних обшуків та інших слідчих дій – для цього треба отримувати погодження особисто генерального прокурора, пояснюють журналісти.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Рішення ухвалив за поданням нардепів з ОПЗЖ і "За майбутнє".

Через це Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО. Йшлося про загрози національній безпеці.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти розповіли, як низка нардепів пов'язані з Коломойським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути