середа, 15 березня 2023 13:26

Журналістам "злили" план Кремля щодо встановлення контролю над Молдовою

Журналістам "злили" план Кремля щодо встановлення контролю над Молдовою
Росія планувала до 2030 року встановити політичний контроль над Молдовою. Фото: Karl-Erik Leik / Delfi Meedia

Журналістам "злили" план Кремля щодо встановлення контролю над Молдовою, ухвалений восени 2021 року.

Молдовські журналісти-розслідувачі у співпраці з виданнями ще 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки дізналися про російську стратегію впливу на Молдову, яку розробили у Москві понад два роки тому, повідомляє RISE.

"Отриманий документ називається "Стратегічні цілі РФ у Республіці Молдова". Він складався ще у 2021 році. Розслідувачі відзначають, що спробу реалізовувати низку пунктів з нього останніми роками можна було бачити у публічному наративі деяких орієнтованих на Росію політсил. Документ готували в управлінні президента РФ з прикордонної співпраці – там само, де й плани щодо поглинання Білорусі до 2030 року – у співпраці зі спецслужбами та Генштабом", – ідеться у повідомленні.

"Стратегію Кремля" отримав і ширший консорціум журналістів – шведське видання Expressen, польське Frontstory, естонська редакція Delfi, українське видання Kyiv Independent, Білоруський розслідувальний центр, Yahoo News у США, німецькі ЗМІ – Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk та Norddeutscher Rundfunk та портал новин Центральної Європи VSquare.

Стратегія має три основні напрямки: військово-політичний, економічний та гуманітарний. Джерело, яке передало план журналістам, повністю впевнене у тому, що документ справжній. Стратегія визначає 2030 рік як "крайній термін" взяття під політичний контроль Молдови та її дистанціювання від західних партнерів.

Молдову планували змусити вступити до ОДКБ, а також збільшити рівень її участі в ЄАЕС. Придністров'ю планували офіційно дати особливий статус у складі країни, а також нейтралізувати будь-які спроби молдавського уряду протидіяти російським військам, які там розміщені.

Цілями РФ визначено:

– протистояння впливу НАТО і ЄС на Молдову;

– втягнення Молдови в ОДКБ та інші міжнародні проєкти під егідою РФ;

– "врегулювання придністровського конфлікту" за посередництва Росії на основі особливого статусу Придністров'я;

– посилення проросійських настроїв у суспільстві через інформаційний вплив та освітні програми, протидія "румунізації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Емісар Кремля: нова роль Лукашенка в постачанні агресора

Планів військового втручання в країну у Росії на той час не було. Головні цілі зводилися до того, аби тиснути на Молдову через "придністровське питання".

Росіяни збиралися створити широку мережу проросійських неурядових організацій і відкрити офіційне представництво в Гагаузії. Російській мові планували надати офіційний статус мови міжнародного спілкування, забезпечити його збереження у системі освіти, а також зберегти у Молдові мовлення російських ЗМІ.

Російське керівництво сподівалося реалізовувати цей план у три етапи – до 2022, 2025 та 2030 років. Для його реалізації була потрібна дестабілізація ситуації в країні, повалення уряду Маї Санду і встановлення маріонеткової влади.

У плани Кремля входила підтримка проросійських політсил у Молдові та експлуатація залежності країни від російського імпорту, зокрема газу, для досягнення політичних цілей. Для останнього планувалося зберегти існуючі обсяги постачання газу. Кремль розраховував підтримувати значні обсяги експорту російських товарів у Молдову та лобіювати інтереси підприємств із Придністров'я та автономії Гагаузія, де дуже сильні проросійські настрої.

Для розширення інформаційного впливу РФ хотіла запобігти обмеженням для своїх ресурсів (що у підсумку не вдалося), а також створювати мережу лояльних до себе громадських організацій, як Молдавсько-російський діловий союз, заснований експрезидентом Ігорем Додоном.

До 2030 року Кремль розраховував збільшити кількість росЗМІ та "зменшити присутність валюти третіх країн" у розрахунках з Росією.

За допомогою документа журналісти встановили ще двох осіб, які ймовірно є російськими "кураторами" для Молдови – на додачу до осіб, про яких опублікували окреме розслідування восени 2022 року.

Джерело, яке передало документ, стверджує, що складав стратегію Андрій Вавілов з Управління з прикордонної співпраці Кремля. Вавілов – нібито випускник академії ФСБ та працював у спецслужбі близько 10 років, а згодом перейшов у Кремль. Ще один імовірний співавтор документа – Віктор Лисенко, заступник начальника Управління з міжрегіональних і культурних зв'язків із закордонними країнами, де раніше працював і Вавілов. Безпосереднім начальником, ймовірно, є заступник керівника АП Росії Дмитро Козак, з яким він тісно працює близько 10 років. Джерела кажуть, що Лисенко "вручну курує молдавські справи".

Зараз ви читаєте новину «Журналістам "злили" план Кремля щодо встановлення контролю над Молдовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути