Ексклюзиви
субота, 04 листопада 2023 00:35

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ без єдиного пострілу примусили 17 тис. окупантів дезертирувати з поля бою

ЗСУ без єдиного пострілу примусили 17 тис. окупантів дезертирувати з поля бою
ЗСУ примусили окупантів дезертирувати з полю бою. Фото: УНІАН

Завдяки інформаційним операціям Україна змусила 17 тисяч росіян дезертирувати з поля бою, не зробивши жодного пострілу.

Пропагандистські зусилля України стали важливим інструментом, який переконав тисячі росіян покинути свої позиції, заявив глава командування спеціальних операцій армії США Джонатан Брага, пише Business Insider.

"Розсилка повідомлень зіграла величезну роль в тактичному і оперативному сенсі. Ми підтримали там наших українських партнерів. Ви змусили дезертирувати 17 тисяч росіян. Це послабило їхні захисні механізми", - заявив Брага.

Використовуючи можливості соціальних мереж, військові або розвідувальні служби можуть зібрати детальну інформацію про противника, його обладнання та персонал і використовувати цю інформацію для нападу на окремі війська і підірвати їх моральний дух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти пояснили, що заважає їхньому "успішного наступу"

"На тактичному рівні підрив волі та морального духу окремих солдатів призводить до підриву загальної боєздатності підрозділу. Це традиційна військова діяльність, спрямована на те, щоб вселити сумнів в уми противника", - сказав Брага.

Україна провела вражаючий комплекс операцій в інформаційному просторі. Будь то вмовляння союзників надіслати більше зброї або висміювання недоліків Росії на полі бою, українці продемонстрували велике вміння використовувати інформацію в своїх інтересах, прокоментував він.

Існує безліч прикладів низького морального духу росіян, якими можуть скористатися українські сили. Кремль намагається протидіяти наслідкам, описаним Брагою. Сюди входять жорстокі заходи, такі як страти солдатів, які відступають або не виконують накази, за прикладом Радянського Союзу під час Другої світової війни.

"Зрозуміло, у Росії є власна потужна пропагандистська машина. Під час "холодної війни" КДБ використовував інформаційні операції як частину більш широкої кампанії "активних заходів", спрямовані на підрив Заходу і НАТО", - зазначає видання.

Американські військові також усвідомлюють потенціал інформаційних операцій. Загроза майже рівноправної війни з Китаєм чи Росією спонукала військову та розвідувальну спільноту США інвестувати більше в інформаційні операції, щоб вони могли формувати інформаційне поле битви до, під час та після військових дій, пишетьсяв публікації.

У російській армії серед солдатів поширюється паніка, депресія та зневіра.

Більшість окупантів за можливості готові покинути територію України, але їм заважають загороджувальні загони, розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов.

Він також повідомив, що в Росії деякі люди обирають шлях протидії режиму Путіна.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ без єдиного пострілу примусили 17 тис. окупантів дезертирувати з поля бою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути