середа, 22 січня 2014 14:33

"Жодна політична боротьба не варта людського життя" - Лутковська

"Жодна політична боротьба не варта людського життя" - Лутковська
Фото: ombudsman.gov.ua

Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська вимагає від Генеральної прокуратури України негайного розслідування фактів загибелі людей під час сутичок на Грушевського, а конфліктуючі сторони закликає до публічного діалогу.

"Події ранку сьогоднішнього дня в районі вулиці Грушевського у місті Києві свідчать про кардинальну ескалацію кривавого насильства з обох сторін. Слідом за побиттями і каліцтвами на вівтар конфлікту покладено перші людські жертви учасників безпосереднього протистояння: загинуло кілька мітингувальників. Висловлюючи глибокі співчуття рідним і близьким загиблих, рішуче засуджую будь-які прояви насильства як з боку учасників масових акцій, так і з боку правоохоронців", - говориться в заяві, яку розповсюдила прес-служба уповноваженого з прав людини.

Омбудсман зазначила, що застосовувати вогнепальну зброю правохоронці можуть лише у крайніх випадках.

"Ще раз нагадаю, що відповідно до Основоположних принципів застосування сили та вогнепальної зброї службовцями органів правопорядку, службовці органів правопорядку під час виконання своїх обов'язків повинні, наскільки це можливо, застосовувати ненасильницькі засоби, перш ніж вдаватися до застосування сили і вогнепальної зброї. Вони можуть застосовувати силу і вогнепальну зброю тільки тоді, коли інші засоби є неефективними або не мають жодних шансів на досягнення бажаного результату", - підкреслила Лутковська.

"Щоразу, коли законне застосування сили і вогнепальної зброї – неминуче, службовці органів правопорядку повинні:

­

- виявляти стриманість у такому застосуванні і діяти пропорційно до серйозності порушення і законної мети, яку вони прагнуть досягнути;

- мінімізувати шкоду і травмування, поважати та охороняти людське життя;

­

- забезпечувати надання медичної та іншої допомоги будь-яким пораненим або потерпілим особам у найкоротші терміни.

Виняткові обставини, такі, як внутрішня політична нестабільність чи будь-яка інша надзвичайна ситуація, не повинні бути виправданням для будь-якого відходу від цих Основоположних принципів (пункт 8). Звертаю увагу правоохоронців, що навіть у випадках, коли масове зібрання втрачає ознаки мирного, правоохоронці мають діяти винятково в межах чинного законодавства, використовувати силу, необхідну для його припинення з урахуванням принципу пропорційності, мінімізувати шкоду для життя та здоров'я, не допускати застосування насильства до вже затриманих осіб", - каже Валерія Лутковська.

При цьому омбудсман висунула вимогу до Генерального прокурора провести негайне і неупереджене розслідування фактів загибели людей. А від керівництва МВС - неухильно дотримуватися вимог законодавства.

"Ще раз наголошую, що ніяка політична боротьба, ніяке суспільне протистояння не може бути виправданням смертям українських громадян. "Коктейлі Молотова", бруківка, кийки не можуть бути аргументами у вирішенні політичної кризи. Переконана, єдиним виходом із ситуації, що склалася у суспільстві, є відкритий та публічний політичний діалог за участю всіх зацікавлених сторін", - підкреслила Валерія Лутковська.

Зараз ви читаєте новину «"Жодна політична боротьба не варта людського життя" - Лутковська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути