вівторок, 11 липня 2017 17:35

Зняття депутатської недоторканості може призвести до розвалу коаліції

Ніхто сьогодні не ризикне масово позбувати депутатів недоторканості. Це може призвести до розвалу коаліції та розпуску найбільших фракцій.

Про це Gazeta.ua розповіли експерти.

Автор: gordonua.com
  Віктор Небоженко: "Парламент відчуває себе дуже впевнено"
Віктор Небоженко: "Парламент відчуває себе дуже впевнено"

"Адміністрація президента хоче контролювати голосування депутатів по медичній, пенсійній та земельних реформах. Для цього піднімає питання про зняття депутатської недоторканості. Але це зроблено бездарно. Парламент відчуває себе дуже впевнено. Є два варіанти розвитку ситуації. Або не буде кворуму для голосування, або депутати не проголосують на користь пропозиції генерального прокурора. Це сильний удар по ньому. Вважають, що тільки вони можуть виносити рішення щодо долі своїх колег. Це конфлікт між Верховною Радою та прокурором. Можливо, ситуація зміниться після парламентських канікул. Два тижні тому Луценко анонсував справи депутатів в регламентному комітеті. Одночасно президент заявив про те, що було б добре, якби всі депутати проголосували за норму зняття парламентської недоторканості з усіх парламентаріїв. Це страшно їх налякало. Своїм жартом Порошенко зіпсував плани Луценка. Окрім того, список, який він представив дуже сумбурний. Там немає справжніх корупціонерів та бандитів. І по Розеблату теж нічого не буде. Він не є найстрашнішою людиною", – вважає політолог Віктор Небоженко.

Автор: hromadskeradio.org
  Михайло Басараб: "Парламентарії сприймають дії генпрокуратури, як спроби президента дискредитувати парламент. Звести рахунки зі своїми політичними конкурентами. Тому депутати можуть відігратися саме на представнику БПП Бориславу Розенблату".
Михайло Басараб: "Парламентарії сприймають дії генпрокуратури, як спроби президента дискредитувати парламент. Звести рахунки зі своїми політичними конкурентами. Тому депутати можуть відігратися саме на представнику БПП Бориславу Розенблату".

Тим часом політолог Михайло Басараб каже, що парламентарії сприймають дії Генпрокуратури, як спроби президента дискредитувати парламент. Звести рахунки зі своїми політичними конкурентами. Тому депутати можуть відігратися саме на представнику БПП Бориславу Розенблату. Можуть, навіть, дати дозвіл на його арешт:

"У Верховній Раді накопичилося дуже багато питань на цей тиждень. До розгляду подань на депутатів може і не дійти. Процес може бути саботованим. Після цього буде багато критики з боку ЗМІ та суспільства. Але Верховна Рада й без того має невисоку довіру. Це вже настільки очевидно, що цим ніхто не переймається. Найімовірніше, Парубій таки робитиме спробу винести на розгляд ВР питання про зняття недоторканості і арешт депутатів. Багато залежить від тактичних перемовин щодо кожного фігуранта подань Генпрокуратури".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черговий депутат потрапив під "приціл" прокуратури

Автор: rian.com.ua
  Руслан Бортник: "Депутати не збираються руйнувати саму систему кругової поруки та систему покриття корупційних махінацій"
Руслан Бортник: "Депутати не збираються руйнувати саму систему кругової поруки та систему покриття корупційних махінацій"

"Ніхто сьогодні не ризикне масово позбувати депутатів недоторканості. Це може призвести до розвалу коаліції та розпуску найбільших фракцій. Депутати не збираються руйнувати саму систему кругової поруки та систему покриття корупційних махінацій. Розенблата, Полякова, Дейдея і Лозового ініціювала НАБУ і САП. Решту двох – Луценко, намагаючись перехопити ініціативу. Для нього та президента – це тест від західних партнерів. На спроможність боротися з корупцією у своїх рядах. Влада цей тест поки не складає. Верховна Рада, ймовірно, проголосує за зняття депутатської недоторканості хіба з Борислава Розенблата. Менше шансів, що за арешт. Когось потрібно було віддати на поживу", – коментує директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Народного депутата Борислава Розенблата звинувачують у тому, що отримав $200 тис. хабара для себе та ще трьох осіб. За ці гроші він нібито мав вплинути на рішення посадових осіб Держслужби геології і надр та місцевої влади про надання ТОВ "Укртехдобич" спецдозволів на користування надрами.

ГПУ каже, що зібрала 31 доказ, який доводить корупційну діяльність депутата.

Регламентний комітет Верховної Ради погодив зняття недоторканості з Розенблата і його арешт.

Сьогодні Розенблата також виключили з фракції.

Комітет також розглядав подання Генпрокуратури про скасування недоторканності зі ще чотирьох нардепів: Євгена Дейдея і Максима Полякова з "Народного фронту", Олеся Довгого з групи "Воля народу", Андрія Лозового з Радикальної партії. Жодного з них не погодив. Усі депутати заявляють, що проти них немає достатніх доказів. Подання на Михайла Добкіна з "Опозиційного блоку" мають розглянути цього тижня.

Якщо Верховна Рада не ухвалить рішення щодо нардепів до канікул, Юрій Луценко пообіцяв направити подання до комітету повторно.

Зараз ви читаєте новину «Зняття депутатської недоторканості може призвести до розвалу коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути