Ексклюзиви
середа, 07 серпня 2024 21:30

Знову Курськ. Чому атака ЗСУ на Росію приголомшила Путіна

Нинішній очільник Кремля надає великої ваги символізму, але це починає спрацьовувати проти нього, як-от операція ЗСУ у Курській області країни-агресорки.

Наслідки атаки розбирала Gazeta.ua.

Від "Курська" до Курська

Зранку 6 серпня 2024 року ЗСУ атакували Курську область Російської Федерації. Вперше від початку війни бойові дії регулярної армії перемістилися на територію країни-агресорки.

Росія відбита атаку, але війська противника понесли помітні втрати.

Путін заявив, що вторгнення України на російську територію є "черговою великою провокацією", та акцентував увагу на обстрілах цивільних.

Реакція є, м'яко кажучи, неповною. Адже кордони країни, непорушність яких Путін обіцяв своїм виборцям, де факто стали "прозорими". І не для добровольців, як це було у березні 2024 року, а для регулярних військ - у даному випадку, України. Бійці просунулися вглиб російської території на 15 кілометрів та зайняли близько 11 населених пунктів. Загинуло 5 осіб, 28 поранені.

Автор: Getty Images
  Бійці ЗСУ атакували Курську область РФ
Бійці ЗСУ атакували Курську область РФ

Можливо, справжня реакція Путіна буде пізніше

Можливо, справжня реакція Путіна буде пізніше. Адже атака виявилася символічною, - 12 серпня 2000 року затонув підводний човен "Курськ". Трагедія тривала кілька днів, країна сподівалася на те, що моряки судна все-таки виживуть. Однак усі загинули. Реакція на той момент нового президента РФ шокувала світ. "Вона потонула", - констатував тоді Путін, який у перший день трагедії поїхав у відпустку до Сочі. До слова, така ж відкладена реакція була і на теракт у ТЦ "Крокус".

Зосередився на рятуванні

І цього разу Путін залишився вірний собі, - на нараді з урядом дав доручення низці цивільних відомств надати всю необхідну допомогу мешканцям постраждалого регіону. Відповідальним визначив першого віце-прем'єра Дениса Мантурова.

Тим часом, по РФ шириться акція допомоги постраждалим. Прийняти на лікування поранених висловили готовність Москва та деякі інші великі міста, а також регіони. Першими виявилися Крим (незаконно окупований РФ) та Астраханська область.

Російська сторона станом на 7 серпня стверджує, що атака відбита

Вірогідно, це сталося тому, що ситуація непевна. Російська сторона станом на 7 серпня стверджує, що атака відбита. Проукраїнські та деякі російські пабліки повідомляють про те, що у відсічі були задіяні елітні підрозділи армії країни-агресорки, але у жорстких боях під містечком Суджа втратити два гелікоптери та два танки.

"Розмазати" на 600 кілометрів

МЗС країни-агресорки зазначили, що російські збройні сили дали "рішучу відсіч ЗСУ", котрим нібито завдано суттєвих втрат. З української сторони офіційні коментарі відсутні. Західні видання з посиланням на чиновника РНБО Сергія Коваленка повідомляють, що кремль "бреше про контрольованість ситуації у Курській області".

З точки зору міжнародного права, ми можемо зайти на територію супротивника з метою покращити наші оборонні позиції, звернув увагу військовий експерт Роман Світан. "Бої тривають, Росія кордон не контролює… Думаю, там закріпиться група, до неї підтянеться бригада. Давно це треба було зробити. Тоді росіянам доведеться знімати резерви з Покровська, з Часового Яру ,та "розмазувати" по лінії фронту 600 кілометрів", - зазначив він.

Суджа - останній пункт перевалки російського газу до Європи

Експерт зазначив, що у Сужді стоять газові лічильники, котрі вимірюють обсяги газу, прокачувані в українську ГТС. Заодно перевіримо, наскільки вірно нам рахунки виписували, пожартував Світан. Якщо ж без жартів, то Суджа - останній пункт перевалки російського газу до Європи.

Мовчать і чекають

Але Євросоюз поки що не реагує на рейд на територію Курської області. Можливо, у Брюсселі згадали події весни поточного року.

У березні, коли у РФ відбувалися так звані "вибори Путіна". добровольчі структури "Легіон Свободи Росії", "Руський добровольчий корпус" та "Сибірський батальон" здійснили рейд приблизно по тому ж напрямку та на певний час захопили містечко Суджа. Тож Кремль заявив про атаку українських ДРГ, а Київ офіційно нагадав, що вказані формування не є українськими, але українська сторона готова їм допомагати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові обличчя. З ким працюватиме українська влада до виборів у США

Нині, наскільки можна судити, йдеться про рейд регулярних підрозділів ЗСУ, з підтримкою танками та артилерією. Що справа серйозна, свідчить масована атака дронами околиць Курська, де розташовані військові склади, аеродроми. Паралельно розпочата спецоперація у Криму, що свідчить про компексність та злагодженість дій військових підрозділів України.

Однак ЄС, США та й офіційний Київ не поспішають реагувати, хоча Кремль закликає "засудити злочинні дії київського режиму".

Перемикати із зовнішнього на внутрішнє

Пауза в реагуванні грає на руку Путіну, адже дозволяє зафіксувати й утримувати ситуацію всередині країни.

Цікаво, що тимчасово виконуючий обов'язки губернатора Курської області (РФ) Сергій Смирнов стверджував під час спілкування з очільником Кремля, що контролює ситуацію, зокрема, щодо переселення жителів прикордонних населених пунктів. Натомість місцеві жителі повідомляють у пабліках про відсутність організованої евакуації, замість якої панує хаос. Наприклад, виплила відсутність чи нестача укриттів. Денис Мантуров уже заявив про переказ коштів на відселення людей з області, але чи буде воно та яке саме, росіяни, яким "поталанило" жити у Курській губернії, дуже сумніваються.

Вирує битва за владу між двома особами: Андрієм Бєлоусовим і Сергієм Шойгу

Безлад уміло використовує Кремль для перемикання основного фокусу уваги від неспроможності збройних сил відбити атаку української сторони на внутрішні російські проблеми. Джерела. знайомі з настроями у найвищих владних колах, стверджують, що на даний момент Путін не налаштований використовувати події в Курській області як привід для офіційного оголошення війни Україні. Йому б утримати контроль над справами у власній країні, хоча б у Кремлі, де вирує битва за владу між двома особами: Андрієм Бєлоусовим і Сергієм Шойгу, та тривають арешти осіб з оточення екс-міністра оборони РФ розлютили чинний генералітет. Радикальну позицію Кремля, можливо, озвучив філософ Олексій Будіг, закликавши оголосити війну Україні.

Знову бунт

Після інформації про підготовку ліквідації на день ВМФ РФ Путін став обережнішим, помітив політтехнолог Борис Тизенгаузен. І події в Курську - це "візуалізація того, як він реально контролює ситуацію", вважає експерт. Ставки підвищуються з урахуванням Курської АЕС, "виявляється, у цю гру можна грати удвох, і росіянам, може, доведеться переселятися дуже вглиб Росії", зазначив він.

А щодо світової реакції, демократам розгортання війни в Україні може зашкодити передвиборчій кампанії Камали Гарріс, припускає Тизенгаузен, тому потрібно зміцнювати лобістське проукраїнське представницво у США.

А "мирні плани"?

Держдеп США, до слова, прокоментував 7 серпня не ситуацію у Курській області, а наполегливу роботу української сторони щодо дозволу бити по території країни-агресора західною зброєю. Представник Держдепартаменту Метью Міллер заявив: це залежатиме від ситуації на полі бою, але рішення мають ухвалити всі країни-члени НАТО.

Вислів означає, що США не відмовляються від контролювання ескалації, пояснив політолог Олександр Мусієнко. Прогнозуючи реакцію офіційного Вашингтона, експерт звернув увагу на стимування в Ізраїлю в конфлікті з ХАМАС та "Хезболла", хоча увага ЗМІ до сектору Гази перебільшена.

"Для іміджу США у нас вирішується набагато більше, ніж на Близькому Сході. Тут у Сполучених Штатах є шанс добитися перемога на противагу тому, що було в Іраку та Афганістані, Хотілося б більшої уваги, але я її не бачу, відтак не можу сказати, що ми матимемо теж ставлення, що й Ізраїль", - наголосив експерт.

Чи події у Курську позначаться на мирному процесі?

Натомість він звернув увагу на інформацію про телефонну розмову російського та американського міністрів оборони, яка посіяла сумніви у підтримці України. З іншого боку, Остін та Бєлоусов могли обговорювати вірогідність прориву на російському кордоні, "отже, американська сторона могла знати і не зупинила". Таким чином, США показали, що не виконуватимуть забаганки Кремля, які могли бути висловлені Бєлоусовим Остіну.

Постає питання, чи події у Курську позначаться на мирному процесі? У російських пабліках обговорюються версії, що це спецоперація західних розвідок (передусім, британської) на зрив вірогідних переговорів. Симптоматично, що Курськ піддався атаці після заяви Шойгу (в Азербайджані) про "ми не помітили реакції України" на червневі пропозиції (ультиматум) Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Знову Курськ. Чому атака ЗСУ на Росію приголомшила Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути