Ексклюзиви
вівторок, 06 серпня 2024 20:30

Знайшли, де взяти. Чи дістануться Україні гроші Лазаренка

США хочуть конфіскувати кошти в олігарха на користь України, але не в російського, а - українського.

Чи дістануться Києву сотні мільйонів доларів та чому саме зараз, досліджувала Gazeta.ua.

Що зі справою?

Міністерство юстиції США позивається до екс-прем'єра України Павла Лазаренка. Про це розповіла керівниця міжнародного підрозділу відділу з питань відмивання грошей і повернення активів Мін'юсту США Мері Батлер.

Для тих українців, котрі стежили за "справами проти Лазаренка" у США, новина є несподіванкою, адже його засудили за шахрайство та відмивання коштів і фігурант відсидів понад 10 років (якщо не рахувати домашнього арешту). Після нетривалого перебування в іміграційному ізоляторі міста Аделанто був у 2016 році помічений на волі, у містечку неподалік Сан-Франціско, де нібито вів приватне життя з родиною. Тому можна б вважати, що справи проти нього закриті? Виявляється, ні.

Автор: eastnews.ua
  До Павла Лазаренка позивається Мін'юст США
До Павла Лазаренка позивається Мін'юст США

Є питання

В американської юстиції до Павла Лазаренка питання ще залишилися, оскільки покарання він відбув лише за частиною (8 p 53) висунутих Мін'юстом звинувачень. Відтак по деяким з них слухання тривають і досі. Недавно було отримане рішення, яке наближає до конфіскації активів українського олігарха, повідомила Мері Батлер. Йдеться про 200 мільйонів доларів США.

Також посадовиця Мін'юста США згадала про справу проти іншого українського фігуранта, Сергія Курченка, пов'язаного з колишнім українським політиком Віктором Януковичем. Його звинувачують у відмиванні коштів, сума складає понад 330 мільйонів доларів США.

Третє життя екс-прем'єра

Історія з оборудками і коштами Павла Лазаренка досі не має завершення. З одного боку, він начебто тихо живе у США, де отримав врешті-решт право на перебування. З іншого, в Україні він не забутий, хоча від здобуття незалежності уряд очолювали мінімум вісім осіб, про деяких із них мало хто пам'ятає. Тому питання, наскільки екс-посадовець впливає на внутрішні процеси у нашій країні чи він справді відійшов від справ?

Юрій Луценко розповів, що під арештом у США понад 220 мільйонів доларів

У червні 2016 року Павла Лазаренка, давно засудженого у США, на батьківщині позбавили звання почесного громадянина міста Дніпро. У 2019 році помер батько Лазаренка, про шо написали всі українські ЗМІ. Того ж року Генпрокуор Юрій Луценко розповів, що під арештом у США понад 220 мільйонів доларів США, американська сторона гарантує українській повернення 160 з них за наслідками угоди підсудного зі слідством, яку йому запропонували. Але, пояснив тоді Луценко, Лазаренко угоду чи то відкинув, чи то ще не прийняв, оскільки тоді в Україні якраз були вибори. Саме з цього моменту й розпочався процес по конфіскації активів, який згадувала Мері Батлер. Але до певного періоду - без прогресу.

Без прогресу

У 2020 році в Україні син донецького бізнесмена Євгена Щербаня - Руслан - в ефірі одного з українських ЗМІ назвав Павла Лазаренка причетним (імовірним замовником) убивства свого батька у 1996 році, але обумовив, що прямих доказів не має. Руслан також розповів, що у листі до посла США в Україні Джона Теффта у 2012 році вказав перелік з 20 осіб, на його думку, причетних до цього злочину, та просив їх перевірити. Павло Лазаренко через свого адвоката передав заяву-реакцію на вислови Руслана Щербаня, в якій відкинув усі підозри про причетність до вбивства Щербаня, у свою чергу, звинуватив президента Леоніда Кучму та Генпрокурора (на момент убивства) Михайла Потебенька у свідомому політичному переслідуванні.

Є зауваги щодо завершення термінів давності

Скандальні заяви та перепалки на повернення коштів Лазаренка в Україну не вплинули. У 2021 році тодішня Генеральна прокурока України Ірина Венедіктова заявила: з поверненням Україні грошей Лазаренка не все так просто: справи розглядаються у США, є зауваги щодо завершення термінів давності. Утім, якщо екс-прем'єр надумає повернутися до країни, йому загрожує арешт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо Шойгу їздив до Ірану: заспокоїти партнера чи підлити масла у вогонь?

Дивна згадка

Важливо, що про новий поворот у "справах Лазаренка" англомовні ресурси не згадують (як і про самого екс-прем'єра), а матеріал, наведений "Голосом Америки" цитують переважно україно- та російськомовні пабліки.

Вочевидь, це сигнал певним українським політичним і діловим колам, котрий. з огляду на резонанс новини, як мінімум, адресатами почутий. Події у справі про конфіскацію активів Павла Лазаренка можуть бути складовою підготовки до угоди з ним, котра була з незрозумілих причин зірвана майже 15 років тому. Для влади США, напевне, у цьому є принциповий момент - перед конфіскацією "заморожених" активів Росії. Ресурс Управління ООН по боротьбі зі злочинністю наголошує на брак у США судової практики по успішній конфіскації активів злочинців. Наприклад, навіть федеральні прокурори плутаються у процедурі, через що зірвалася конфіскація коштів з рахунку Лазаренка EuroFed в одному з європейських банків. Логічно, що удосконалюватися треба, з огляду на політичний резонанс, на особі з України, яку звинувачують у корупції.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли, де взяти. Чи дістануться Україні гроші Лазаренка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути