пʼятниця, 04 вересня 2020 19:48

Змінити місце голосування можна до 10 вересня. Як це зробити

Змінити місце голосування можна до 10 вересня. Як це зробити
Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Фото: Reuters

До 10 вересня включно українці можуть змінити свою виборчу адресу та обирати місцеву владу у громаді, де проживають. Про це повідомляє громадянська мережа "Опора".

Заяву про зміну виборчої адреси можна подати онлайн або прийти до відділу Державного реєстру виборців.

5 ПРОСТИХ КРОКІВ

1. Прийти до відділу ведення ДРВ за фактичним місцем проживання

Знайти свій відділ, який відноситься до адреси, що стане новою, можна за посиланням

2. Подати заяву. Бланк заяви можна взяти безпосередньо у відділі ДРВ

Із собою також треба мати паспорт громадянина України (або тимчасове посвідчення, якщо громадянство набуте лише нещодавно).

3. Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси.

У відповідь на заяву відділ ведення ДРВ має повідомити, що виборча адреса була змінена. Крім того для такого інформування передбачено кілька способів.

Повідомлення може бути: видано безпосередньо у відділі ведення ДРВ; надіслано поштою на нову виборчу адресу; надіслано електронною поштою, але для цього необхідно заповнити відповідне поле під час подачі паперової заяви.

4. Перевірити себе в списку виборців

Після отримання повідомлення про зміну виборчої адреси можна побачити оновлену інформацію у Реєстрі, зайшовши в "Особистий кабінет виборця".

У розділі "Перевірка включення" потрібно уважно, без жодних описок, ввести свої персональні дані, підтверджуючий код, який прийде на електронну пошту, та упевнитись, що відображається вже нова виборча адреса.

Після цього варто також відстежити номер та адресу нової виборчої дільниці, яка відноситься до нової виборчої адреси. Це можна зробити тут

5. 25 жовтня з 8:00 до 20:00 прийти на нову дільницю

У день голосування треба прийти на нову виборчу дільницю та проголосувати. Це можна буде зробити, маючи з собою лише паспорт громадянина України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський у робочий час приїхав на з'їзд своєї партії

Люди з інвалідністю, яким складно дістатися до відділення ДРВ, можуть подати паперову заяву про зміну виборчої адреси через уповноважену особу.

Уповноваженій особі треба буде пройти той самий шлях подачі заяви в паперовому вигляді з єдиною різницею. Ця особа повинна мати з собою саме свій паспорт, а також довіреність, видану виборцем, чию виборчу адресу будуть змінювати, посвідчену відповідно до вимог законодавства.

ОНЛАЙН

Процедура зміни виборчої адреси з можливістю подати електронну заяву доступна на сайті Державного реєстру виборців.

Здійснити її можна лише за наявності електронного цифрового підпису.

Заяву не треба сканувати та надсилати, адже вона безпосередньо створюється на сайті. Необхідно лише вписати потрібні дані.

Спочатку необхідно пройти ідентифікацію із застосуванням ЕЦП

1. На сайті ДРВ у правому верхньому куті зайти в "Особистий кабінет виборця"

2. При спробі увійти у розділ "Заяви, запити" з'явиться повідомлення про необхідність ідентифікації.

3. Натиснувши на кнопку "Ідентифікуватися за ЕП", необхідно буде підвантажити свій ЕЦП з того носія, де він зберігається та ввести пароль.

4. Перевірити та підтвердити дані. Має з'явитись напис "Ідентифікація успішна".

5. Після чого треба ввести свої персональні дані. Поля з червомити кутиками обов'язкові для заповнення. Наприкінці треба відмітити "Так" та натиснути на кнопку "Зберегти ідентифікаційні дані".

Тільки після ідентифікації можна подати заяву на зміну виборчої адреси

1. На сайті ДРВ зайти в "Особистий кабінет виборця" та перейти до розділу "Заяви, запити".

2. Обрати пункт "Звернення щодо зміни виборчої адреси", перейти до створення відповідної заяви, обравши "щодо зміни виборчої адреси".

3. Із випадаючого списку обрати свою підставу зміни виборчої адреси та заповнити усі поля із червоними кутиками щодо місця реєстрації та фактичного місця проживання.

4. Натиснути "Подати заяву". На вказану електронну пошту прийде лист із кодом підтвердження, який буде актуальним впродовж 15 хв.

5. Після чого треба буде накласти свій ЕЦП за таким же алгоритмом, як і під час ідентифікації. Заява подана. Окрім сповіщення на екрані на електронну адресу також прийде відповідний лист.

5 вересня має розпочатися виборчий процес. 15-24 вересня триватиме висування кандидатів у депутати та на посади сільського, селищного, міського голови.

Місцеві вибори заплановані на 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Змінити місце голосування можна до 10 вересня. Як це зробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути