Ексклюзиви
вівторок, 20 червня 2017 17:35

ЗМІ оприлюднили концепцію деокупації Донбасу

ЗМІ оприлюднили концепцію деокупації Донбасу
У РНБО розробили концепцію деокупації Донбасу - ЗМІ. Фото: Reuters

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов розробив концепцію деокупації Донбасу.

Відповідний документ оприлюднив сайт "Громадське".

У ньому йдеться про законопроект з надання президенту права застосовувати Збройні Сили України та інші військові формування у Луганській та Донецькій областях.

При цьому підкреслюється, що зараз законодавство визначає дві основні підстави для застосування військ – це стан війни і АТО.

"Президент України у період дії цього Закону може ухвалювати у встановленому порядку рішення про запровадження правового режиму воєнного стану, а також рішення про застосування Збройних Сил України, інших передбачених законами України військових формувань у Донецькій та Луганській областях для відновлення територіальної цілісності України, стримування та відсічі збройної агресії, забезпечення охорони та оборони Державного кордону, лінії розмежування, відбиття нападів, які загрожують життю військовослужбовців чи інших громадян", - вказано у документі.

У концепції наголошується, що "для безпосереднього керівництва заходами із забезпечення національної безпеки у Донецькій та Луганській областях, силами та засобами, які залучаються до їхнього здійснення, утворюється Оперативний штаб".

Кого саме президент може призначити керівником Оперативного штабу наразі невідомо.

Водночас у неофіційних розмовах депутати від "Народного фронту" говорять, що серед пропозицій, які обговорюються зараз – надання оперативному штабу права визначати перелік товарів, які заборонено чи дозволено переміщувати між територією України та тимчасово окупованими територіями.

"На окремі райони Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, поширюється правовий режим тимчасово окупованої території України", - сказано у документі.

Водночас, на такій території забороняється діяльність, що підлягає держрегулюванню (ліцензування, отримання дозвільних документів, сертифікація та інша) господарська діяльність, ввезення та/або вивезення товарів військового призначення, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень.

Заборонено також користування державними ресурсами, зокрема природними, фінансовими і кредитними, заборонено здійснення грошових переказів.

Громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в'їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї через контрольні пункти в'їзду-виїзду за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій назвав головні пункти закону про деокупацію Донбасу

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ оприлюднили концепцію деокупації Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути