Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2012 10:31

Зменшувати обсяги російського газу потрібно було ще у 2010 році - нардеп

Зменшувати обсяги російського газу потрібно було ще у 2010 році - нардеп

Народний депутат Юрій Костенко схвалює позицію українського уряду щодо зменшення обсягів російського газу, але вважає, що це треба було робити раніше - ще влітку минулого року, розповів він в ефірі 5 каналу.

"Міністр енергетики зробив слушну заяву, але він запізнився як мінімум на півроку, про що одразу ж повідомила російська сторона. Дійсно, можна змінювати обсяг закупівлі газу, не тільки можна а це треба було робити", - підкреслив він.

Нардеп нагадав, що ще півтора року тому він давав поради уряду, що треба робити у "газовому" питанні – це різко зменшити обсяги закупівлі дорогого російського газу.

"Для цього в Україні є колосальна кількість власних енергетичних ресурсів. Це передбачено угодою 2009 року. Там є спеціальний пункт, яким можна зменшувати обсяги закупівлі газу", - наголосив Костенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський газ для України подорожчав ще на $16 за тисячу "кубів" - джерело

Він підкреслив, що міністр енергетики Юрій Бойко повинен був не в січні робити заяву про зменшення закупівлі, а дійсно влітку 2011 року.

"Це треба було робити навіть не в 2011, а в 2010 році. В 2011 році треба було зменшити щонайменше на 30% закупівлі російського газу. А вже в 2011 – ще на 30%. А в наступному році нам потрібно загалом зменшити закупівлю російського газу десь в межах від 8 до 10 млрд кубів", - переконаний народний депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Трубу" в обхід України будуватимемо в будь-якому разі - "Газпром"

Костенко зауважив, що 20 років Україні було б абсолютно достатнім для того, щоб поступово зменшити використання російського газу, тому що це економічно не виправдано.

За його словами, за цей час, можна було б вже "перейти на національні ресурси, за рахунок енергозбереження мати колосальні інвестиції для переобладнання української теплової енергетики на споживання не газу, а українського вугілля". "І незалежно від Росії почати свою енергетичну політику і економічну", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойко вирішив приєднати "Газ України" до "Нафтогазу"

"А так енергетичний важель дозволяє Росії щороку оголошувати або війну, або щороку виставляти Україні борги - 3 чи 5 млрд доларів, про які українське керівництво навіть не підозрює", - зауважив Костенко.

Зараз ви читаєте новину «Зменшувати обсяги російського газу потрібно було ще у 2010 році - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути