понеділок, 10 червня 2013 15:39

Злиття партій Яценюка і Тимошенко якісно "Батьківщину" не змінить - експерт

Злиття партій Яценюка і Тимошенко якісно "Батьківщину" не змінить - експерт
Володимир Цибулько. Фото: glavred.info

Об'єднання "Фронту Змін" і "Батьківщини" стане лише зовнішнім "ребрендінгом" партії і до суттєвих змін не призведе.

Про це коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько, говорячи про результати майбутнього з'їзду партії "Батьківщина", на якому планується остаточне злиття "Батьківщини" і "Фронту Змін".

На його думку, суттєвих змін не відбудеться і взагалі всередині опозиційних сил.

"Мені здається, що та схема трьох лідерів, яка існує нині, - принципово не зміниться, - зауважив експерт. - Фактично, це спроба змінити якісно саму "Батьківщину". Сьогодні "Батьківщина" якісно все втрачає і втрачає, тобто вона йде по спадній. Тому рано чи пізно, може бути розігрування між зростаючими трендами — УДАРом та "Свободою". І розуміючи це, думаю, злиття "Батьківщини" і "Фронту Змін" - це більше спроба декорування партії, а не принципової зміни моделі управління, чи медіа-присутності кола речників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламентська більшість знайшла свої методи боротьби із опозицією - експерт

Найголовніше, чого не змінить цей з'їзд, за словами Цибулька, — це "кволого рекретування нових людей у партію".

"Якщо немає оновлення, притоку свіжих облич, то партія рано чи пізно не просто застоюється, а починає валитися. Тому, мені здається, цей "ребрендінг", а точніше спроба змінити модель керування партією через злиття та поглиблення — по-перше, не призведе до залучення нових облич, по-друге, не гарантує розширення кола інвесторів чи спонсорів політпроекту, і по-третє — це означає, що ані риторика, ані ціннісний ряд, ані програмні засади не зміняться. Тому це більше тактична спроба через поглинання трошки виграти інформаційне поле. Однак ефект від цього буде тимчасовим", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поява тушок - прямий наслідок того, що Яценюк поспішає злити свою партію з партією Тимошенко - експерт

Водночас, Цибулько переконаний, що в результаті цього злиття, роль Юлії Тимошенко в партії не зміниться.

"Скільки б не апелювали "старі Тимошенківці" до самої Юлії Володимирівни, але кінцевою особою, до якої апелюють, все рівно є не Тимошенко, а Яценюк і Турчинов. Я би не відокремлював Яценюка і Турчинова. Водночас Тимошенко вже слід відокремлювати від Яценюка і Турчинова разом взятих, - наголосив політолог, - Її особиста вага і лідерський потенціал високі, але реальні важелі управління — це реальні важелі управління".

Експерт не виключає, що частина депутатів від "Батьківщини", які зараз заявляють про відданість екс-прем'єру та критикують Яценюка, можуть створити окрему фракцію, чи навіть відновити бренд "Блоку Юлії Тимошенко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Батьківщини" немає вибору, окрім як підтримати Яценюка - експерт

"Все рівно Тимошенко потрібна буде партія. Але по суті, можна вже казати, що "Батьківщина" не є партією Тимошенко. І якщо Тимошенко хоче грати по-справжньому і залишатися на політичному полі, навіть будучи за кордоном, бути учасником політичного процесу, то їй треба буле створювати абсолютно нову партію. Або ж, як варіант, це може бути створення депутатської групи з назвою, наприклад "Блок Юлії Тимошенко". Бо хоч "Батьківщина" і вже відомий бренд, але все рівно пам'ять про БЮТ ще жива", - зауважив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Злиття партій Яценюка і Тимошенко якісно "Батьківщину" не змінить - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути