неділя, 14 травня 2023 20:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленському у присутності Шольца вручили престижну нагороду

Зеленському у присутності Шольца вручили престижну нагороду
Премію Карла Великого вручили президенту Володимиру Зеленському та українському народу. Фото: Getty images

Президент Володимир Зеленський отримав у німецькому місті Аахені премію Карла Великого.

Її присудили йому та українському народові за внесок у справу об'єднання Європи, пише DW.

"Європа має багато за що дякувати українцям, особливо президенту Зеленському. Коли засновники премії вирішили її започаткувати, багато частин Європи лежали в руїнах, і жахливий досвід Другої світової війни, порушень прав людини, голоду, суму були присутні. Європа, що живе у мирі і свободі, було баченням на майбутнє. Разом з тим засновники премії бачили, як їх мрія реалізовується дедалі більше з кожним роком", – зазначив на церемонії канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Своєю чергою, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що українці воюють не лише за свою свободу й майбутнє, але й за майбутнє Європи.

"Вони буквально борються за свободу, за людяність, за мир. Своєю кров'ю і життям вони забезпечують майбутнє своїх дітей, а також наших дітей. Президент Зеленський і народ України точно знають, за що вони борються", – підкреслила вона.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у виступі сказав, що Зеленський захищає цінності усього Заходу.

"З часів Черчилля, коли той ходив Лондоном тоді, як місто бомбили нацисти, не було такого лідера, який абсолютно, безумовно ризикував своїм життям для того, щоб захистити свою батьківщину", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський 14 травня відвідає Францію – AFP

Сам Зеленський сказав, що для нього велика честь представляти на врученні премії український народ.

"Мільйони людей, які борються і працюють за наші цінності й за нашу свободу, за нашу вільну Європу. Всі українці, кожен з наших героїв, заслуговує, щоб стояти тут і отримати цю нагороду. Але стільки мільйонів людей не помістяться в цій залі, тож хай сьогодні тут звучить наша мова, яка представляє весь наш народ", – зауважив він.

Історія будується з перемог, хоча і запам'ятовує поразки, сказав Зеленський.

"Бували ілюзії, що нібито можливі інші цеглини для історії, ніж перемоги, але такі ілюзії оберталися зникненням, або, в найкращому випадку, багатолітнім мовчанням в історії тих, хто сповідував їх. Ілюзії обертаються смертями", — зазначив глава держави.

Він наголосив, що настав час зафіксувати силу єдності рішенням про вступ України до Європейського Союзу. Європа не буде довершеною без України. Також Україна має стати й членом НАТО.

"Не існує жодної раціональної причини, чому наші воїни, які так героїчно б'ються заради нашої спільної свободи, наших цінностей, досі не в одній організації з іншими воїнами Альянсу. Якщо судити по плодах наших дій, Україна вже в Альянсі, але де-юре рішення поки не ухвалене. Варто ухвалити це рішення, визначити алгоритм. Це мотивує наших воїнів", — підсумував Зеленський.

Міжнародна премія Карла Великого вручається щороку з 1950 року німецьким містом Аахен. Лауреатів нагороджують символічною сумою у €5 тис.

Президент Володимир Зеленський 14 травня перебуває з візитом у Німеччині.

Він уже зустрівся із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Олафом Шольцом.

13 травня Зеленський відвідав Італію.

У Римі він зустрівся із президентом Італії Серджо Маттареллою та премʼєр-міністром Джорджею Мелоні. Також у Ватикані провів зустріч з Папою Римським Франциском.

Зараз ви читаєте новину «Зеленському у присутності Шольца вручили престижну нагороду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути