Ексклюзиви
пʼятниця, 15 травня 2020 11:09

Зеленський вважає себе дресирувальником. Але може опинитися в одній клітці з олігархами

Зеленський вважає себе дресирувальником. Але може опинитися в одній клітці з олігархами
Зеленському треба дистанціюватися від олігархів. Фото: Reuters

Натяки на домовленості теперішньої влади з олігархами простежуються. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав голова фракції "Голос" Сергій Рахманін.

"Ризик завжди існує, коли президент, байдуже як його прізвище, спирається на олігархів у розбудові політичних інститутів, реалізації планів. На превеликий жаль, усі українські президенти з моменту, відколи в нас з'явилися олігархи, так чи інакше на них спираються. Зеленський не є винятком. Хоча він у передвиборчій риториці декларував Україну без олігархів. Виявилося, що не може без них обійтися. І байдуже, на конкретно якого олігарха він спирається.

Кажуть, у Ігоря Коломойського є один з улюблених висловів: "Життя, як супермаркет. Заходиш – береш, що хочеш. Але на виході - каса". Чи наводив він цей вираз президенту, але на місці Зеленського я подумав би над цим. Допомога олігарха ніколи не буває щирою і безкоштовною", - зауважив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський поміняв "Плюси" Коломойського на теплу ванну в Шустера. Як президент дружить з Ахметовим

Про зв'язок теперішньої влади з фінансово-промисловими колами можна судити за певними законопроєктами, кадровими призначеннями, каже Рахманін.

"І ці речі викликають тривогу. Не як у голови фракції, народного депутата, а як у громадянина. Наскільки це загрозливо – покаже час. Поки є можливість дистанціюватися від олігархів – це треба робити. Ризик надто великий. Олігарх – хижак. І кожен президент, який вважає себе дресирувальником, рано чи пізно з'ясовує з подивом для себе, що він перебуває за ґратами з хижаком і двері замкнено.

Зрозуміло, людям без належного політичного досвіду вкрай складно вибудовувати систему управління державою, знаходити необхідні кадри. Але людина, яка збиралася йти в президенти, на щось розраховувала, мала якийсь план. Ця людина бере на себе відповідальність. Сьогодні видається так, що іспиту цієї відповідальності влада не витримує", - розмірковує політик.

Людина, яка збиралася йти в президенти, на щось розраховувала, мала якийсь план. Вона бере на себе відповідальність

Натяки на домовленості влади з олігархом Рінатом Ахметовим є, каже Рахманін.

"Є жарт: "Будь-який президент потрібен Ахметову. Будь-якому президентові треба Ахметов". Цілком може статися, що є домовленості щодо врахування інтересів Ахметова цією владою. Натяки на це є. А наскільки це глибоко, загрозливо і як потерпатиме держава, покаже час. Тому що все залежить від масштабів і реалізації цього плану.

Ахметов - найбагатша людина в країні. У нього достатньо довга лава запасних, великий кадровий ресурс, на відміну від чинної влади. Він цим користається. Але кожен олігарх - впливовий настільки, наскільки йому це дозволяють. Судячи з усього, йому це дозволяють", - сказав нардеп.

Інтерв'ю з Сергієм Рахманіним читайте в журналі "Країна" від 14 травня.

21 квітня минув рік, як українці обрали президентом Володимира Зеленського. Що обіцяв Зеленський на виборах, можна прочитати ТУТ.

20 травня 2019 року Зеленський склав присягу президента.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вважає себе дресирувальником. Але може опинитися в одній клітці з олігархами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути