Ексклюзиви
пʼятниця, 10 січня 2020 09:37

Зеленський відреагував на заяви світових лідерів про версію з ракетою

Зеленський відреагував на заяви світових лідерів про версію з ракетою
Зеленський закликав Канаду, Велику Британію та США надати докази, що літак збила ракета. ФОТО: Офіс президента

Версія про влучання ракети в український літак МАУ не виключається, але поки що не підтверджена.

Так президент України Володимир Зеленський уперше відреагував на інформацію, що літак міг упасти внаслідок влучання ракети.

"Версія про влучання ракети в літак не виключається, але, станом на сьогодні, не є підтвердженою.

Враховуючи останні заяви лідерів держав у ЗМІ, ми закликаємо всіх міжнародних партнерів – передусім уряди США, Канади та Великої Британії – надати дані та докази, які стосуються катастрофи, у розпорядження комісії з розслідування причин", – вказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли ймовірне місце запуску ракети по літаку в Ірані

Удень 10 січня Зеленський матиме розмову щодо розслідування падіння літака з Держсекретарем США Майком Помпео. Комісія продовжує роботу.

"Наша мета – встановити беззаперечну істину. Ми вважаємо це обов'язком усієї міжнародної спільноти перед сім'ями загиблих та пам'яттю жертв катастрофи. Цінність людського життя вища за будь-які політичні мотиви".

Президент України відреагував на версію зі збиттям літака ракетою за 13 годин після заяви президента США Дональда Трампа, за 11 годин після заяви прем'єра Канади Джастіна Трюдо, за 9 годин після заяви прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона. Трамп заявив, що не вірить у версію несправності літака; Трюдо заявив що Канада має докази про збиття літака ракетою; Джонсон вказав, що є об'єм інформації, який дозволяє припустити, що літак збила ракета.

8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс Тегеран – Київ.

На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив.

Більшість із пасажирів – громадяни Ірану, Канади і Швеції.

Рада національної безпеки та оборони України розглядає 4 версії аварії, зокрема влучання ракети "Тор".

За даними американського телеканалу CNN, в український літак могли влучити дві іранські ракети російського виробництва "Тор" класу "земля-повітря".

Про збиття ракетою також заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Україна відправила пошуково-рятувальну групу українських фахівців до Тегерана. До неї входять 45 осіб. Це представники 12 міністерств та відомств. Зокрема, експерти з Держслужби з надзвичайних ситуацій, Міноборони, МЗС, МВС, СБУ, РНБО, Державіаслужби, Нацбюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та МАУ.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський відреагував на заяви світових лідерів про версію з ракетою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути