Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2021 02:58

Зеленський в ООН попросив за Джелялова і зацитував Путіна

Зеленський в ООН попросив за Джелялова і зацитував Путіна
Володимир Зеленський на Генасамблеї ООН. Скріншот відео: un.org

Президент України Володимир Зеленський розраховує на підтримку міжнародної спільноти щодо звільнення першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та ще близько 450 незаконно утриманих українців.

Про це Зеленський заявив під час виступу на загальних дебатах в рамках 76-ї Генеральної асамблеї ООН.

Він зацитував російською слова президента РФ Володимира Путіна, сказані ним у Мюнхені у 2007 році та на Генасамблеї ООН у 2015 році. У цитаті йшлося про те, що силова політика може призвести до того, що не залишиться жодних правил..., буде менше демократії та свободи.

"Это может привести к обрушению всей архитектуры международных отношений, когда у нас действительно не останется никаких правил, кроме права сильного. Это будет мир, в котором будет главенствовать эгоизм, мир, в котором будет все больше и больше диктат и все меньше равноправия, меньше реальной демократии и свобод. Ведь что такое государственный суверенитет - это прежде всего вопрос свободы, свободного выбора, своей судьбы для каждого человека, для народа, для государства", - процитував Зеленський.

"Хіба ці слова були неправильні? На жаль, відповідь Росії ми знаємо. Адже на початку вересня цього року у Криму був незаконно затриманий перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов… Ось вам ціна свободи слова, ось вам ціна боротьби за свої права, за прав людини", - сказав Зеленський.

Президент також закликав країни-члени ООН підтримати оновлення резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму та мілітаризації півострова, які будуть внесені на розгляд Генасамблеї до кінця року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 20 років ув'язнення: Джелялову можуть посилити обвинувачення

Він подякував державам, які згадали Україну у своїх виступах та які не соромляться називати окупацію окупацією, а агресію - агресією, "не боячись, що хтось показово покине цю залу".

"Не треба цього боятися, адже це майданчик для діалогу. Щастя Україні це точно не принесе. Щастя України могло принести, якби хтось показово покинув наші державні території, наші державні кордони", - наголосив президент.

3-4 серпня в Криму затримали 5 кримських татар: першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова. Їх звинуватили у причетності до вибуху на газопроводі в районі Перевального в окупованому Криму.

Джеляла в СІЗО поставили на облік як "схильного до вчинення терористичних і екстремістських злочинів".

Зараз ви читаєте новину «Зеленський в ООН попросив за Джелялова і зацитував Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути