пʼятниця, 21 січня 2022 11:47

"Зеленський з'їхав з глузду?" – світ жорстко виступив проти політичного переслідування Порошенка

Міжнародна спільнота жорстко засуджує політичне переслідування п'ятого президента України Петра Порошенка. З критикою замовної справи проти лідера української опозиції виступають європейські та американські політики, дипломати, журналісти та політичні експерти. Усі в один голос кажуть про політичні репресії, згадують режим Януковича і радять президенту Володимиру Зеленському зайнятись скупченням військ агресора на кордоні.

 

Ексміністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав у своєму Twitter : "Це навіває спогади про найгірші роки режиму Януковича і, безсумнівно, вплине на імідж країни".

"Петро Порошенко відданий обороні України від російської агресії. Я закликаю українську владу об'єднатися, щоб протистояти своєму реальному агресору", - зазначив глава Європейської народної партії і лідер головної опозиційної сили Польщі Дональд Туск.

Експертка американського аналітичного центру "Інституту досліджень міжнародної політики" Мелінда Гарінг каже: "Ось так виглядає вибіркове правосуддя".

З нею погоджується голова делегації Європарламенту в комітеті Асоціації ЄС-Україна Вітольд Ващиковський: "Україні необхідно покласти край триваючому замкненому колу вибіркового правосуддя, яке використовується проти її колишніх лідерів. Без внутрішньополітичної стабільності нація не зможе протистояти загрозам з боку Росії"

Крістофер Міллер, кореспондент американського видання Buzzfeed називає справу Порошенка "повноцінним політичним цирком". А старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд каже, що це "божевілля" в умовах загрози російської агресії.

"Зеленський і Єрмак з'їхали з глузду? Вони переслідують колишнього президента Порошенка за дурниці в цей критичний час. Краще будьте серйозні з тисячами російських танків на вашому кордоні! Бережіть Україну!" – обурився Аслунд.

Експерти наголошують, що українська влада мала б концентруватись на стягуванні військ агресора на кордоні, а не займатись політичними репресіями.

Автор Foreign Policy Владислав Давідзон підкреслює: "Переслідуючи свого попередника, Зеленський ризикує розтратити накопичений резерв міжнародної підтримки у той час, коли він критично необхідний для стримування загрозливої російської військової ескалації".

Експертка Центру аналізу європейської політики Ольга Лаутман пише: "Хоча всі на Заході надзвичайно стурбовані тим, що Росія спричиняє розруху в Україні, Зеленський стурбований зведенням політичних рахунків".

 

Схожу позицію висловив американський політолог Ян Бремер: "Президент України Зеленський, який зіткнувся з найсерйознішою зовнішньою загрозою за часи незалежності своєї країни, зосередився на арешті лідера опозиції Порошенка за фальшивими звинуваченнями".

Журналіст-розслідувач Метью Купфер з міжнародного проєкту OCCRP упевнений, що переслідування Порошенка тільки шкодить Україні.

"Спроба Зеленського притягнути до відповідальності експрезидента Порошенка за державну зраду не принесе користі Україні, особливо тому, що Росія збільшує війська на кордоні", – пише Купфер у своєму Twitter.

Як зауважують європейські політики, переслідуючи Порошенка Зеленський виконує давню мрію Путіна.

"У мене був шок, коли я почула офіційні звинувачення, бо я знаю, як все почалося, і знаю, яку боротьбу веде путінська пропаганда проти Порошенка, і їм це було б дуже вигідно, якби сама Україна зробила те, що хотів зробити Путін", – наголошує депутатка Європейського парламенту від Литви Раса Юкнявічене.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс закликає: "Усім політичним лідерам в Україні потрібно об'єднатися проти російської агресії прямо зараз. У цей час важливо не втратити це з поля зору і не відволікатися на поляризацію внутрішньої політики"

Переслідування Порошенка від першого дня знаходяться під пильною увагою Заходу. З офіційними заявами також виступили Посольства США та Європейського союзу.

"Сполучені Штати уважно стежать за справою проти колишнього президента Петра Порошенка. Дуже важливо, щоб процес і результат ґрунтувалися на принципах верховенства права, а не на політичних мотивах", – наголошують в заяві посольства США.

"ЄС спостерігає за ситуацією щодо повідомлення підозри колишньому президенту Порошенку. Головними складовими верховенства права є належна процедура, незалежність, неупередженість правосуддя, справедливість, прозорість судового процесу. Враховуючи це, ЄС відстежуватиме розвиток подій", – йдеться в заяві Євросоюзу.

Так само стурбовано на переслідування Порошенка реагують іноземні ЗМІ. Заголовки останніх днів повні критики: Foreign Policy "Україна не може собі дозволити переслідування президента", "Переслідування Порошенка, коли Росія насувається, є помилкою", The Washington Post "Російські війська зосереджені на кордоні, Зеленський замість цього зосереджується на внутрішніх ворогах". У статті The Guardian вказують, що справа проти Порошенка – це політичне зведення рахунків. У матеріалі The New York Times йдеться про бажання Зеленського позбутися політичного опонента. Bloomberg нагадує, що Порошенко є дуже прозахідним політиком і має потужну підтримку ЄС і США.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський з'їхав з глузду?" – світ жорстко виступив проти політичного переслідування Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути