вівторок, 09 травня 2023 14:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленский сказав, на що розраховує в 11 пакеті санкцій проти РФ: в ЄК відповіли

Зеленский сказав, на що розраховує в 11 пакеті санкцій проти РФ: в ЄК відповіли
Україна розраховує, що Європейський Союз найближчим часом ухвалить 11 санкційний пакет щодо РФ, заявив президент Володимир Зеленський. Фото: ОП

Україна розраховує, що Європейський Союз найближчим часом ухвалить 11-й санкційний пакет щодо РФ, який міститиме обмеження проти атомної галузі держави-терориста.

На цьому президент України Володимир Зеленський наголосив під час спільного брифінгу з главою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві. Про це пише Укрінформ.

Він розповів, що під час зустрічі з президенткою Єврокомісії окремо обговорювалося питання санкцій щодо Росії за агресію проти України.

"Ми розраховуємо на ухвалення найближчим часом 11-го санкційного пакета. Його складовою частиною мають бути санкції проти атомної галузі держави-терориста", – сказав Зеленський, наголосивши, що в такому випадку сила санкційного пакету буде пропорційною рівню загрози.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розповіла, що Євросоюз уже скоротив імпорт з Росії майже на дві третини.

На прес-конференції у Києві президентка ЄК наголосила, що ЄС продовжує робити усе, що в його силах, щоб розвалювати військову машину Володимира Путіна та прибутки РФ.

"Цей пакет зосереджений на тому, щоб боротися з обходом санкцій. Зокрема, ми удосконалюємо вже існуючі інструменти та додаємо більше продуктів та товарів до заборонених, включно із деталями до літаків, які по дорозі до третіх країн через Росію раптом опиняються в руках Кремля", – сказала вона.

Крім того, фон дер Ляєн наголосила, що наразі фіксується зростання потоків торгівлі між РФ та деякими третіми країнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа надасть Україні мільйон снарядів: про що Зеленський говорив із фон дер Ляєн

"Тому ми запропонували новий інструмент по боротьбі з обходом санкцій: якщо ми бачимо, що товар з ЄС направляється у треті країни, а потім з'являється в РФ, то ми можемо запропонувати країнам-членам накласти санкції на експорт цих товарів з ЄС", – додала голова ЄК.

Вона уточнила, що цей інструмент використовуватимуть "дуже обережно" та після ретельного аналізу ризиків та схвалення членами ЄС.

Водночас, на запитання щодо того, чи будуть у наступному санкційному пакеті заборони щодо Росатома, фон дер Ляєн зазначила, що наразі триває активна робота серед країн-членів для переходу "на незалежність у цьому плані".

"Це складна робота. Але деякі країни-члени вже досягають прогресу і ми мусимо продовжувати їх підштовхувати у цьому напрямку", – сказала вона.

Також фон дер Ляєн розповіла, що сьогодні вони із президентом України Володимиром Зеленським зокрема обговорили військову допомогу Україні від ЄС.

"Першим пріоритетом є допомога Україні у забезпеченні її боєприпасами, які їй потрібні. Ми працюємо тут у кількох напрямках: негайна передача боєприпасів із запасів країн-членів ЄС, закупівля боєприпасів калібру 155 та 152 мм з країн-членів ЄС, а також посилення виробництва та прискорення поставки боєприпасів", – сказала вона.

Також президентка ЄК додала, що цьогоріч ЄС планує надати Україні фінансову допомогу у €18 млрд, з яких уже виділено €6 млрд.

Водночас, за словами Зеленського, вони з фон дер Ляєн також обговорили членство України в ЄС та експорт зерна з України.

"Вже давно настав час для того, щоб прибрати штучну політичну невизначеність у відносинах між Україною та ЄС. Настав час для позитивного рішення щодо відкриття переговорів про членство України в ЄС", – наголосив він.

Крім того, глава держави додав, що вони із фон дер Ляєн погодили створення Консультаційної групи для моніторингу проблемних питань щодо експорту українського зерна.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві 9 травня зустрілась із президентом Володимиром Зеленським.

Глава української держави звернув увагу, що делегація Євросоюзу приїхала до Києва саме у День Європи.

Зеленський також нагадав, що хоробрий народ України щодня захищає саме ті цінності, які є основою Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Зеленский сказав, на що розраховує в 11 пакеті санкцій проти РФ: в ЄК відповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути