вівторок, 14 грудня 2021 12:34

Зеленський: Росія окупувала території України і не хоче визнавати себе стороною війни

Зеленський: Росія окупувала території України і не хоче визнавати себе стороною війни
"А хто ці сепаратисти? На окупованій території всім керують російські офіцери і російські урядовці", - зауважив Зеленський. Фото: Reuters

Росія, яка восьмий рік веде агресію проти України, не хоче визнавати себе стороною війни.

Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica.

"Вистачить і одного невеликого абзацу, щоб переказати відповіді Росії, бо всі вони зводяться до неготовності визнати себе стороною цієї війни.

Її роль за переговорним столом – наполягати на тому, що треба говорити з сепаратистами на Донбасі. А хто ці сепаратисти? На окупованій території всім керують російські офіцери і російські урядовці", - заявив Зеленський.

Російський окупант не пускає до українських полонених місію Червоного Хреста, сказав президент.

"Колективних зусиль поки не вистачає, щоб повернути російську сторону не тільки до прогнозованої політики, яка була б заснована на повазі до міжнародного права і до держав-сусідів, а й просто до змістовних переговорів щодо миру на сході України.

Як приклад можна навести одну з домовленостей саміту в "Нормандському форматі" у Парижі 2019 року, яка не виконується й досі, – це домовленість щодо полонених. Сотні наших людей тримають у полоні на окупованій території, і Росія дала чітку обіцянку забезпечити повний і безумовний допуск до них міжнародних організацій. Але цього не відбувається, тому що українські полонені у такому жахливому стані, що Росія не може їх показувати Червоному Хресту", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти гатили з кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї

Щодо заяв з боку РФ про вимоги невступу України до НАТО, то Зеленський зауважив:

"Наша держава віддала свою частину радянського ядерного арсеналу – третю за потужністю у світі, а у відповідь отримала, зокрема й від Росії, запевнення поважати наші кордони й нашу безпеку. Усе це було викинуто на смітник. Тож дивно чути від російської сторони прохання про будь-які гарантії, коли стільки обіцянок вже порушено самою російською стороною".

"Ми захищатимемо нашу землю й наших людей за будь-яких обставин і від будь-яких посягань. Українці не віддадуть своєї свободи ніколи", - сказав президент.

З початку російської агресії на Донбасі загинули 4488 українських військових. В окупованих районах Донецької і Луганської областей є понад 200 місць, де катують українців.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський: Росія окупувала території України і не хоче визнавати себе стороною війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути