Ексклюзиви
пʼятниця, 22 жовтня 2021 18:42

Зеленський: РФ веде газову агресію

Зеленський: РФ веде газову агресію
Росія хоче змусити Європу запустити "Північний потік - 2" без дотримання європейських правил, сказав Зеленський. Фото: president.gov.ua

Росія організувала газову кризу в Європі.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив у коментарі французькому інформаційному агентству AFP, повідомляє "Європейська правда".

"Це справжня газова агресія проти Євросоюзу", - сказав Зеленський, заявивши, що є "безпрецедентна необхідність у спільних зусиллях".

"Я сподіваюся, що країни ЄС усвідомлюють безпрецедентну необхідність спільних зусиль. Що повага європейських цінностей і правил - єдиний спосіб зберегти європейську енергетичну незалежність. І тут Україні є що запропонувати ", - сказав глава держави.

Росія, відмовляючись збільшувати постачання, підтримує дефіцит і зростання цін на газ, щоб домогтися введення в експлуатацію нового газопроводу "Північний потік-2", що з'єднує Німеччину з РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік" 2 - стратегічна помилка: Дуда закликав НАТО відреагувати на енергетичний виклик

"Росія хоче змусити Європу запустити "Північний потік - 2" без дотримання європейських правил", - сказав Зеленський, пропонуючи негайно збільшити постачання газу через українську ГТС.

"Потужностей із прокачування газу через Україну достатньо не тільки для нормалізації ситуації, а й для захисту Європи від тарифного шоку найближчими роками", - зауважив президент.

Зеленський запропонував "вигідні умови зберігання" в українській підземній інфраструктурі, а також "знижку" на транзит.

До кінця року Україна може гарантувати транзит 19 млрд куб. м газу.

"Пропозиція України прозора та ефективна. Якщо Росія постачатиме більше газу, Україна гарантуватиме його транзит у Європу", - сказав Зеленський.

За його словами, Газпром у цей час постачає українською мережею 85 млн куб. м газу на добу, тоді як два роки тому - 300 млн. куб. м.

У жовтні голова Нафтогазу Юрій Вітренко заявив про подання заявки на участь у сертифікації оператора "Північний потік-2". Компанія хоче довести, що трубопровід не може бути сертифікований.

"Північний потік-2" - проєкт магістрального газогону з Росії в Німеччину через Балтійське море завдовжки 1234 км.

У грудні 2019-го будівельні роботи зупинили через запровадження санкцій США, проте їх відновили наприкінці 2020 року. У вересні цього року будівництво трубопроводу завершили.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський: РФ веде газову агресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути