понеділок, 18 жовтня 2021 15:58

Нафтогаз подав заявку на сертифікацію "Північного потоку-2"

Нафтогаз подав заявку на сертифікацію "Північного потоку-2"
Нафтогаз подав заявку на участь у сертифікації оператора енергетичного проєкту Nord Stream 2 AG. Фото: REUTERS

Україна подала заявку на участь у сертифікації оператора енергетичного проєкту "Північний потік-2".

Компанія хоче довести, що трубопровід не може бути сертифікований. Про це заявив голова Нафтогазу Юрій Вітренко під час брифінгу 18 жовтня, інформує Gazeta.ua.

"Нафтогаз як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергетичну безпеку України та відстоює національні інтереси, подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2" перед німецьким регулятором — "Федеральною агенцією німецьких мереж". Наша основна позиція полягає в тому, що "Північний потік-2" не може бути сертифікований, оскільки не забезпечено його повну відповідність європейському законодавству", — заявив Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС підтримає Україну в "газовій війні" з Росією

Україна зацікавлена і має прямий інтерес у тому, щоб енергоринок був конкурентним, за словами Вітренка. І з цієї позиції Нафтогаз планує вказати німецькому регулятору, що сертифікація "Північного потіку-2" завдасть шкоди конкуренції зокрема на ринках Німеччини, Словаччини, Угорщини, Чехії та Австрії.

У Нафтогазі зазначають, що відповідно до європейського законодавства оператор "Північного потоку-2" не може контролюватися Газпромом. Також до газопроводу має бути забезпечний доступ третіх сторін.

"Питання не тільки в тому, що Україна, як транзитна країна, страждає через те, що Росія використовує газ як енергетичну зброю і продовжує це робити. Є великі ризики для безпеки України та для безпеки регіону", — зазначив Вітренко.

Він також додав, що німецький регулятор має час до 8 січня 2022 року для сертифікації потоку. Вітренко переконаний, що орган "має враховувати думку Єврокомісії". Водночас про терміни розгляду заяви Нафтогаза до Єврокомісії глава компанії сказати точно не може. Але вказав, що схожий позов польської компанії розглядали місяць.

"Північний потік - 2" проходить із Росії в Німеччину через Балтійське море – довжина газопроводу 1234 км. Газ із нього перекачуватимуть у Німеччину, Нідерланди й північну Італію.

У грудні 2019-го будівельні роботи зупинили через запровадження санкцій США, проте їх відновили наприкінці 2020-го. 10 вересня 2021 року будівництво трубопроводу "Північний потік - 2" повністю завершили.

18 жовтня 2021-го повідомили, що першу нитку газопроводу "Північний потік - 2" заповнили технічним газом для підтримки в ній нормального тиску й початку подальшого транспортування газу.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз подав заявку на сертифікацію "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути