субота, 25 березня 2023 10:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський прокоментував позицію Китаю у війні РФ проти України

Зеленський прокоментував позицію Китаю у війні РФ проти України
Президент України Володимир Зеленський не отримував від Китаю жодних пропозицій щодо переговорів чи посередництва. Фото: president.gov.ua

Президент України не отримував від Китаю жодних пропозицій щодо переговорів із лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Володимир Зеленський також не отримував пропозиції від Китаю бути посередником, заявив він в інтерв'ю японському виданню The Yomiuri Shimbun.

"Мені не надходило пропозиції зустрітися. Але я по дипломатичних каналах дав прямі повідомлення, що хочу поговорити з лідером Китаю", ‒ сказав він.

Президент звернувся до Пекіна із проханням про співпрацю щодо мирного плану з 10 пунктів, запропонованого українською стороною.

Зеленський висловив скептицизм щодо пропозиції Китаю з 12 пунктів, у яких містяться заклики до припинення вогню та мирних переговорів між Росією та Україною. Натомість запропонував проведення зустрічі з Сі Цзіньпіном на вищому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тайвань гостро відреагував на позицію Китаю у війні проти України

"На першому місці має бути повага до суверенітету та територіальної цілісності", – зазначив президент.

Щодо можливості діалогу з російським диктатором Володимиром Путіним він наголосив, що спершу РФ повинна залишити територію України. Щодо ідеї припинення вогню він додав:

"Я абсолютно не довіряю Путіну".

Китай не може бути неупередженим посередником між Росією та Україною, адже Пекін і досі не засудив російське повномасштабне вторгнення. КНР продовжує торгувати з Москвою, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Сполучених Штатів Америки у Білому домі.

Тим часом КНР уперто продовжує називати війну в Україні "кризою", "ситуацією" або "конфліктом".

Китайський лідер Сі Цзіньпін також проігнорував прохання президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Глава Китаю відмовився від телефонної розмови з американським президентом.

За перші два місяці 2023 року Російська Федерація майже на чверть збільшила продажі сирої нафти в Китай. У січні-лютому РФ стала найбільшим постачальником нафти в КНР, обігнавши Саудівську Аравію.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський прокоментував позицію Китаю у війні РФ проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути