пʼятниця, 29 травня 2020 13:43

Зеленський запропонував новий вид військової служби

Зеленський запропонував новий вид військової служби
Законопроєкт подано як невідкладний. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт, що передбачає запровадження призову резервістів оперативного резерву першої черги без оголошення мобілізації.

Проєкт передбачає запровадження нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, пише Ukrainian Military Pages.

Визначає порядок його організації та проведення, передбачає для осіб, які призиваються, трудові, освітні гарантії та гарантії соціально-правового захисту, йдеться в пояснювальній записці.

Пропонується призивати на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період для оперативного доукомплектування армії, без оголошення мобілізації, зарахованих до військового оперативного резерву першої черги (тобто резервістів бойових частин).

Термін такої служби визначатиметься рішенням Верховного головнокомандувача, але не більше як на 6 місяців.

За призваними резервістами на весь час їхньої служби зберігатимуться місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, а також поширюватимуться всі соціальні гарантії, передбачені для мобілізованих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вивезла з Донбасу вугілля на шалену суму

Крім того, проєктом вносяться зміни до Кримінального кодексу щодо введення відповідальності резервістів за ухилення від такого призову. Пропонована редакція статті піднімає нижню планку покарання у вигляді позбавлення волі з двох років до трьох.

Також підвищуються штрафи, зокрема за ухилення від навчальних зборів, – до 11 900 грн.

В уряді створять профільне міністерство, яке відповідатиме за військово-промислову політику. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський запропонував новий вид військової служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути