середа, 05 жовтня 2022 04:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський попросив у світу підтримати резолюцію ООН про репарації з Росії

Зеленський попросив у світу підтримати резолюцію ООН про репарації з Росії
Зеленський: Репарації – один з важливих елементів післявоєнної справедливості. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав весь світ підтримати резолюцію організації Об'єднаних Націй, яка зобов'язує Росію виплачувати репарації Україні.

Це важливий елемент післявоєнної справедливості, компенсація збитку за всі втрати та руйнування, які російський агресор заподіяв Україні, сказав він у зверненні до учасників заходу "Ніч права" в Парижі, повідомляє Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не можна знімати з росіян провину за війну Путіна в Україні

"Вже зараз, в жовтні, ми пропонуємо всім, хто цінує міжнародне право, підтримати на засіданні Генеральної Асамблеї ООН фундаментальну резолюцію, яка підтвердить міжнародно-правове зобов'язання Росії по виплаті репарацій за цю війну і визнає необхідність в компенсаційному механізмі, через який таке зобов'язання може бути реалізовано,"- зазначив він.

Зеленський наголосив на тому, що країна-агресор повинна повною мірою заплатити за свою жорстокість і за всі руйнування, які вторгнення росіян заподіяло Україні. У випадку з РФ це буде непросто, проте це абсолютно реальний сценарій, в якому зрозумілий порядок юридичних кроків.

І Україна готова представити план всім, хто в ньому зацікавлений.

Секретар РНБО Олексій Данілов раніше заявляв, що Україна ніколи не була проти переговорів з РФ щодо контрибуцій і репарацій – це чи не єдиний напрямок, переговори за яким ще можливі.

Україна нещодавно запропонувала союзникам і партнерам укласти угоду про репарації з Росії. У країнах Євросоюзу і США вже заморожено $350 млрд суверенних, тобто належних державі, російських активів. Їх можна використовувати в якості репараційних.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський попросив у світу підтримати резолюцію ООН про репарації з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути