середа, 21 вересня 2022 08:37

Україна пропонує союзникам укласти угоду щодо російських репарацій

Україна пропонує союзникам укласти угоду щодо російських репарацій
У країнах Євросоюзу та США вже заморожено $350 млрд суверенних російських активів. Фото: volynnews.com

У країнах Євросоюзу та США вже заморожено $350 млрд суверенних, тобто тих, які належать державі, російських активів.

Україна пропонує союзникам укласти угоду про направлення цих грошей на відшкодування шкоди, завданої Росією. Про це у інтерв'ю "Главкому" розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

Окрім державних, конфіскуються також приватні російські активи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк відповів на слова Путіна про переговори

Зокрема, в Канаді ухвалений закон, який дає можливість генпрокурору звернутися до суду і конфіскувати активи людей, причетних до війни. У США є подібний закон, проголосований нижньою палатою парламенту. До нього є правки, які дозволять передати такі активи на користь України.

Національне агентство з питань запобігання корупції нині допомагає ідентифікувати осіб, причетних до російської агресії проти України. НАЗК разом з іншими відомствами займається розробкою механізму конфіскації арештованих російських активів.

За словами Олександра Новікова, НАЗК разом з партнерами уже розробило механізм конфіскації російського майна в Україні. Також триває робота над концепцією міжнародного договору щодо конфіскації російських активів у світі.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував членам групи Єрмака-Макфола обговорити документ щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму, заявив він під час засідання Міжнародної експертної групи щодо санкцій проти Росії.

Питання щодо "компромісів" з Росією можемо допускати лише тоді, коли Україна матиме стабільну підтримку союзників і розуміння архітектури безпеки на роки вперед. Про це заявив Міністр оборони Олексій Резніков в ефірі DR Denmark. Він наголосив, що "територіальний компроміс" з РФ – це вихід України на кордони 1991 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна пропонує союзникам укласти угоду щодо російських репарацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути