понеділок, 16 грудня 2019 11:01

Зеленський подав у Раду невідкладні зміни до Конституції

Зеленський подав у Раду невідкладні зміни до Конституції
Законопроект визначений, як невідкладний.

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Законопроект № 2598 зареєстрований у п'ятницю. Документ визначено як невідкладний до розгляду в парламенті.

Документом пропонуються зміни щодо децентралізації державної влади, вдосконалення територіальної організації влади та посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування, пише "Інтерфакс-Україна"

Так, змінюються окремі положення Конституції щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується ввести такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півроку роботи президента Зеленського. Оцінки і прогнози

Передбачається порядок утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж, найменування і перейменування громад, округів, областей, а також порядку їх утворення, найменування і перейменування та віднесення поселень (сіл, селищ, міст) до відповідної категорії. Закріплюється, що зміна їхніх меж, найменування і перейменування здійснюється з урахуванням думки місцевих жителів.

Змінами до розділу XI "Місцеве самоврядування" пропонується закріплення місцевого самоврядування як права та спроможності громади вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів. При цьому громада визначається як первинний суб'єкт місцевого самоврядування та юридична особа.

Передбачається утворення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування. Такими органами є окружна, обласна рада, їхні виконкоми. Ці ради призначають і звільняють голову виконкому і за його поданням формують склад цього органу.

Пропонується скорочення терміну повноважень голови громади, депутатів її ради, окружної та облрад, обраних на чергових виборах - чотири роки. Обрання голови окружної та облрад відбувається на основі ротації. При цьому термін повноважень голови становить один рік.

Закріплюється матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Визначається, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, що є у комунальній власності громади; об'єкти спільної власності громад, що перебувають в управлінні окружних, обласних рад; місцеві податки і збори та інші доходи місцевих бюджетів.

Пропонується запровадити інститут префектів. Проектом передбачається, що префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету міністрів президент.

"Префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції або законів з одночасним зверненням до суду", - наголошується в записці.

В разі ухвалення головою громади, її радою, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, президент за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного суду, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу такої ради і призначає тимчасового державного уповноваженого.

У разі визнання КС акта голови або ради громади, окружної, обласної рад таким, що не відповідає Конституції, Верховна Рада за поданням президента достроково припиняє їхні повноваження та призначає позачергові вибори.

Також пропонується, що "не може бути обраним головою громади, депутатом ради громади, окружної, обласної ради громадянин, який відбуває покарання за вчинення злочину чи має судимість за вчинення умисного злочину".

Майже дві третини українців вважають, що президенту Володимиру Зеленському потрібно часу від одного до трьох років, щоб показати якісний та ефективний результат роботи.

Про це свідчить опитування, проведене групою "Рейтинг" з 20 по 24 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський подав у Раду невідкладні зміни до Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути