Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2020 22:41

Зеленський підписав закон про безпеку та якість донорської крові

Зеленський підписав закон про безпеку та якість донорської крові
Закон передбачає створення Національного реєстру донорів крові. Фото: glavcom.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові" № 931-ІХ, який парламент ухвалив 30 вересня 2020 року.

Документ визначає засади державної політики щодо організації заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та її компонентів, а також функціонування системи крові. Про це йдеться у повідомленні Офісу президента України.

Водночас, закон визначає стандарти безпеки та якості донорської крові та її компонентів задля надання рівного доступу українцям до якісних і безпечних компонентів донорської крові в необхідній кількості, а також з метою гарантування безпеки та здоров'я донорів крові та компонентів крові.

Документ адаптує вітчизняне законодавство до acquis Європейського Союзу в межах виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін затвердив стратегію з безпеки на дорогах

"Згідно з законом, в Україні має бути створений уповноважений орган з ліцензування діяльності суб'єктів системи крові, контролю за їхньою діяльністю та збору інформації, яка стосується серйозних несприятливих випадків або реакцій, пов'язаних з операціями з донорською кров'ю та компонентами крові", - зазначається в повідомленні.

Документ також передбачає створення Національного реєстру донорів крові, а також людей, що не можуть бути донорами, та його інтеграцію до eHealth.

Законом також передбачена можливість реалізації проектів державно-приватного партнерства із залучення інвестицій та підсилення матеріально-ресурсного потенціалу системи крові, а також у частині відкриття сфери для діяльності приватних компаній під державним контролем за донорською кров'ю.

Кабінет міністрів України затвердив Стратегію підвищення безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2024 року. Ключова мета Стратегії - знизити рівень смертності внаслідок ДТП у порівнянні з 2019 роком щонайменше на 30% до 2024 року, та на 50% до 2030 року.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав закон про безпеку та якість донорської крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути