понеділок, 17 серпня 2020 11:21

Зеленський не має більшості у ЦВК. Її можуть розпустити восени - ЗМІ

Зеленський не має більшості у ЦВК. Її можуть розпустити восени - ЗМІ
ЦВК оновлювали за президенства Зеленського торік восени. Фото: Reuters

Восени теперішній склад Центральної виборчої комісії на чолі з Олегом Діденком можуть звільнити.

Про це з посиланням на співрозмовника у ЦВК повідомляють "Букви".

Ультиматум Офісу президента виглядає так – або Діденко і його люди пишуть заяви про звільнення, або звільняють увесь склад ЦВК.

"Вони просто восени можуть внести зміни в закон про ЦВК, скоротити його склад до 13 осіб і під цим приводом звільнити всіх. Минулорічне голосування, коли "Батьківщина" і ОПЗЖ не протестували проти дострокової зміни складу, розв'язує Банковій руки", - зауважив один із членів комісії.

Діденко був у п'ятницю на Банковій і там йому озвучили пропозицію "піти за власним", або гірше буде, пише журналістка Тетяна Ніколаєнко.

Самі члени ЦВК неохоче говорять про цю ситуацію.

"Така ситуація є. Їх дійсно хочуть звільнити", - каже співрозмовник.

Новий склад ЦВК був проголосований восени минулого року всупереч закону, адже склад ЦВК на чолі з Тетяною Сліпачук пропрацював трохи більше року. Зміну подали як частину тотального оновлення влади, і її ідеологом був колишній керівник Офісу президента Андрій Богдан.

"Слуга народу" завела в ЦВК 12 своїх представників. ОПЗЖ отримало 2, ЄС, "Голос" і "Батьківщина" – по одному. 5 людей у квоті "слуг" склали люди Богдана. Хоча їх так само називають людьми, яких пропонував Діденко і брав за них відповідальність.

Крім нього самого, йдеться про секретаря комісії Олену Гатаулліну, заступника Віталія Плукаря, членів ЦВК Оксану Боярчук та Володимира Перепелюка.

"В принципі, вони навіть серед членів комісії тримаються окремо, ця група, чим іноді дратують навіть інших "слуг", - каже співрозмовник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мене хочуть звільнити - голова ЦВК

У президента Володимира Зеленського, який завів у ЦВК 12 "слуг", нема більшості в комісії. 5 людей Богдана можуть утворити більшість з іншими 5-ма від опозиції.

На місцевих виборах ЦВК особливо не впливає на процес, крім формування тервиборчкомів. У 13 областях з 25 суб'єктів виборів "слуги" отримали своїх голів облтервиборчкомів. Здавалось би, все добре.

"Це якщо поверхнево аналізувати, бо якщо подивитись на склад у тервиборчкомах по областях, картинка буде геть не на користь "слуг", зокрема в тих, де куратори згадані ОП особи", – каже співрозмовник.

Наприклад, у Чернівецькій області (за область відповідають члени ЦВК з "чорного списку" Перепелюк і Боярчук) "слуги" мають 39 осіб у ТВК. По 37 - ЄС і ОПЗЖ. 36 осіб делегувала "Батьківщина" і 23 "За майбутнє". Тобто більшість у виборчкомі може бути і не в представників "зеленої команди".

На Волині, за яку відповідає Гатаулліна (її теж хочуть звільнити), більшість керівництва в тервиборчкомах у "За майбутнє" соратника олігарха Ігоря Коломойського Ігоря Палиці. А більшість членів – від ЄС (36). У "слуг" їх 34, у "Батьківщини" – 29, ОПЗЖ – 19, "За майбутнє" – 7. Щоб не допустити фальсифікації, достатньо і 2 своїх членів комісії. А от при реєстрації кандидатів більшість у комісії таки може мати значення.

"Насправді, у ЦВК вже давно ходять чутки про відставку Діденка і що ним незадоволені на Банковій. Правда, точну причину ніхто не знає. Здогадуються, що там є якась особиста неприязнь, яка час від часу дається взнаки на нарадах. Що його відправлять у відставку, говорили ще місяць тому", – каже співрозмовник.

"Вони йому просто не довіряють", – додає ще одне джерело у ЦВК.

Звістка про звільнення 5 членів комісії наводить насамперед на думку, чи не готується Банкова до дострокових парламентських виборів, пише журналістка.

Раніше ЗМІ повідомляли, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак вимагав від голови та 4 членів ЦВК написати заяви про відставку.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський не має більшості у ЦВК. Її можуть розпустити восени - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути