неділя, 27 серпня 2023 20:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський назвав умови для проведення президентських виборів навесні 2024 року

Зеленський назвав умови для проведення президентських виборів навесні 2024 року
Проведення президентських виборів в умовах бойових дій складно організувати, заявив президент Володимир Зеленський. Фото: ТСН

Проведення президентських виборів в умовах бойових дій складно організувати.

Також це суперечило б чинному законодавству. Про це в інтерв'ю телеканалу 1+1 сказав президент України Володимир Зеленський.

Водночас глава держави заявив, що хотів би, аби президентські вибори 2024 року відбулися за планом.

"Політичний процес в країні під час війни – я вважаю, що це фрагментація головного", – сказав Зеленський, додавши, що проведення виборів може відвернути всю увагу українців.

Водночас президент зазначив, що забороняти "нічого не можна" згідно з принципами демократії, хоча станом на зараз проведення виборів в умовах воєнного стану заборонено законодавством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В РНБО сказали, чи можливо провести вибори під час війни

Крім того, Зеленський заявив, що вибори потенційно можуть розколоти підтримку Сполучених Штатів.

Президент підсумував, що проведення президентських виборів в умовах російського вторгнення можливе, якщо український парламент швидко внесе зміни до законодавства, якщо до України, зокрема у зону бойових дій, будуть відправлені іноземні спостерігачі, і якщо США спільно з Європою нададуть фінансову підтримку – щонайменше п'ять мільярдів.

"Проводити вибори в кредит я не буду, забирати гроші у зброї і віддавати їх на вибори також не буду, і це передбачено законодавством", – сказав він.

Зеленський додав, що сам він не тримається за владу і хотів би провести вибори впродовж року, хоча станом на зараз не бачить інструментів для їх належного проведення.

Сенатор США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни.

Голосування, найімовірніше, доведеться проводити у будь-якому разі. Треба буде бодай спробувати поміняти наявний політичний ландшафт.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс також наполягає на необхідності проведення Україною парламентських і президентських виборів навіть за умови воєнного стану – українська влада повинна придумати, як відповісти на цей виклик.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський назвав умови для проведення президентських виборів навесні 2024 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути