четвер, 30 вересня 2021 10:58

Зеленський надав звання Героя України досліднику трагедії Бабиного Яру

Зеленський надав звання Героя України досліднику трагедії Бабиного Яру
Зеленський посмертно дав звання Героя України історику Левітасу, який досліджував трагедію Бабиного Яру. Фото: скріншот з відео "Илья Левитас Дневник моей жизни. 1) антисиметизм"

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким посмертно надав історику Іллі Левітасу звання Героя України.

Про це повідомила пресслужба Офіса президента.

Подання на звання надійшло від Мінкульту напередодні 80-х роковин трагедії Бабиного Яру. Її вивченням і вшануванням пам'яті жертв і займався історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський дав Героя України Максиму Крипаку

"(Левітас став Героєм України. - Gazeta.ua) за внесок у відродження та розвиток національних культур України, збереження та вшанування пам'яті про трагедію Бабиного Яру, консолідацію українського суспільства, багаторічну громадську й просвітницьку діяльність", - ідеться в повідомленні.

За ініціативою та під безпосереднім керівництвом Левітаса створили фонд "Пам'ять Бабиного Яру", який він очолював до смерті. Фонд виконав величезну роботу зі збереження в пам'яті людей трагедії, яка сталася в урочищі Бабин Яр у роки нацистської окупації, додали в ОП.

Ілля Левітас народився 11 грудня 1931 року в столиці Узбекистану Ташкенті. Він автор і укладач 34 книжок з історії єврейського народу, зокрема 12 книжок про трагедію Бабиного Яру. Автор понад 220 статей. 1989-го заснував Раду національних товариств України, яка існує й донині та об'єднує сотні місцевих організацій десятків національностей. Того ж року Левітас заснував і очолив першу єврейську всеукраїнську організацію - Товариство єврейської культури України, яке 1992 року увійшло до складу Єврейської ради України. Помер науковець 4 серпня на 82-му році життя в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський надав звання Героя України досліднику трагедії Бабиного Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути