субота, 15 січня 2022 07:30

Зеленський може зіпсувати стосунки із Байденом і МВФ: експерт назвав причину

Зеленський може зіпсувати стосунки із Байденом і МВФ: експерт назвав причину
"Те, як затягують цей конкурс, – плювок в обличчя Байдену", – говорить юрист Михайло Жернаков. Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський дав особисті гарантії президенту США Джо Байдену швидко провести конкурс на посаду керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури. Затягування оголошення результатів – це порушення обіцянки головному союзнику. Про це Gazeta.ua розповів Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE, юрист.

"У нас немає керівника САП, тому немає ефективної боротьби з корупцією вже півтора року. А це політичні обіцянки президента. Це наші міжнародні зобов'язання. Зеленський особисто гарантував Джо Байдену обрати керівника САП швидко. А тепер перед обличчям російської агресії порушуємо обіцянки головному союзнику. Це межує з державною зрадою", – говорить Жернаков.

Те, як затягують цей конкурс, – плювок в обличчя Байдену, каже юрист.

"Жодних прогнозів дати вже не можна – бо ти думав, що такі речі неможливі, а вони трапляються в прямому ефірі. Можливий зрив конкурсу, скасування через Окружний адміністративний суд Києва", – розповідає Жернаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Те, як затягують конкурс з обрання керівника САП, – плювок в обличчя Байдену": він триває майже рік

"Українська влада втратила свого фаворита на цьому конкурсі – Андрія Костіна, якого "викинули" міжнародні експерти. А Олександр Клименко фактично виграв, бо всі бали оголосили. І влада боїться Клименка на цій посаді саме тому, що він незалежний. Він може дати хід справам, які загрожують керівній еліті. Тому цей конкурс триває півтора року. А інші минають за кілька годин", – говорить юрист.

Те, що відбувається із конкурсом, – суперечить його головній ідеї, наголошує юрист.

"Ідея в тому, щоб незалежні члени комісії, міжнародні експерти обирали керівника САП. Щоб вони обрали людину, яка не зважатиме на політичну кон'юнктуру", – каже Жернаков.

В Україні 15 місяців немає керівника САП. Конкурс на посаду триває з січня 2021 року. У грудні минулого року конкурсна комісія відмовилися затверджувати результати.

Голова конкурсної комісії Катерина Коваль заявила, не роблять цього, оскільки чекають на відповідь з Офісу генпрокурора, який дозволить оголосити переможців.

Обрати нового керівника САП і забезпечити прозорий процес обрання нового директора Національного антикорупційного бюро Володимир Зеленський обіцяв після зустрічі з президентом США Джо Байденом 1 вересня 2021 року. Про це йдеться у спільній заяві Києва й Вашингтона щодо стратегічного партнерства двох країн.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський може зіпсувати стосунки із Байденом і МВФ: експерт назвав причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути