четвер, 01 вересня 2022 22:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський: ми поки не почули від МАГАТЕ ключового

Зеленський: ми поки не почули від МАГАТЕ ключового
Російські окупанти намагаються перетворити місію МАГАТЕ на безплідну екскурсію по Запорізькій АЕС, сказав президент Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Від місії Міжнародного агентства з атомної енергії поки не чути ключової заяви – щоб з території Запорізької атомної електростанції вийшли російські окупанти.

Хоча про це була розмова з директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні, повідомляє Gazeta.ua.

"Сподіваємося, що місія все ж зробить об'єктивні висновки з обставин на станції. І головне, що має відбутися, – це демілітаризація території станції. Саме це є метою українських і міжнародних зусиль. І погано, що ми поки не почули відповідних закликів від МАГАТЕ. Хоча й говорили про це з паном Гроссі на нашій зустрічі у Києві. Це був ключовий – ключовий! – безпековий пункт наших домовленостей: демілітаризація і повний контроль з боку наших атомників", – сказав Зеленський.

Україна зробила все для того, щоб ця місія відбулася, сказав президент.

"Але погано, що окупанти намагаються перетворити цю місію МАГАТЕ – справді необхідну – на безплідну екскурсію по станції. Вірю, що цього вдасться не допустити", – заявив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва закликала відправити на ЗАЕС поліцейську місію

Зеленський сказав, що коли бачився із Гроссі та членами місії у Києві, то домовилися про те, що місію обов'язково супроводжуватимуть журналісти з українських і міжнародних ЗМІ.

"На жаль, цього не зроблено. Хоча обіцяно. На жаль, окупанти не пустили журналістів, але організували масовку своїх пропагандистів. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ", – сказав глава держави.

Є дані пр те, що Росія робила багато речей, щоб обманути місію. Зокрема, залякуючи мешканців Енергодара, сказав Зеленський. "Окупанти заставляли людей брехати представникам МАГАТЕ", – заявив президент.

Місія МАГАТЕ приїхала на Запорізьку АЕС 1 вересня. Станція захоплена російськими терористами. Гроссі залишив АЕС з більшістю членів делегації. На станції залишилися п'ять представників місії.

Вранці російські окупанти обстріляли з гелікоптерів К-52 Енергодар, де розташована станція.

Внаслідок російського мінометного обстрілу майданчика ЗАЕС спрацював аварійний захист і відключився п'ятий енергоблок.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський: ми поки не почули від МАГАТЕ ключового». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути