пʼятниця, 21 травня 2021 14:35

Зеленський і олігархи: якщо сказав "А" - кажи "Б"

Зеленський і олігархи: якщо сказав "А" - кажи "Б"
Суспільство має тиснути на президента Зеленського, каже Віктор Чумак. Фото: Reuters

Якщо президент Володимир Зеленський почав розмову про деолігархізацію, то має її завершити до кінця. Коли олігархів як явище усунуть. Про це Gazeta.ua сказав правник, колишній народний депутат Віктор Чумак.

"Чесно кажучи, до лампочки - був вчора Зеленський щирий чи ні. Головне - у публічний простір вилилася дискусія про олігархів й усунення їхніх впливів. Це величезний плюс.

Якщо ця олігархічна клептократія не усунеться - ми не рухатимемося.

Важко сказати, хто в команді президента є ідеологом боротьби з олігархами, можливо, секретар РНБО Данілов", - каже екснардеп.

Влада заявляє про 13 олігархів. Лише купа грошей не може бути критерієм, говорить правник. Потрібно розглядати, у кого монополії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов з віллами за мільярди, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику

"На Зеленського треба тиснути. Якщо сказав "А", кажи "Б". Сказав "Б" - кажи "В" і так далі", - говорить Віктор Чумак.

Сьогодні й без спеціального закону достатньо інструментів для боротьби з олігархами.

"Є Антимонопольний комітет, Верховна Рада, яка може посилити антимонопольне законодавство".

Якщо законопроєкт про олігархів подасть Зеленський, то, найімовірніше, парламент ухвалить. Документ для Зеленського - "наріжний".

"Зрозуміло, що коли законопроєкт з'явиться, 90 відсотків його критикуватимуть, 10 відсотків вноситимуть пропозиції щодо удосконалення. Головне - що почнуть про це говорити. І тоді Верховній Раді не буде куди діватися", - каже екснардеп.

Чиновники, політики мали б обов'язково звітувати про зустрічі з великими бізнесом, вважає правник. Питання - яка буде відповідальність за приховування.

"Чому з країни тікають люди? Тому що в економіці, на ринку праці, у політиці відсутня здорова конкуренція. Тому що все побудовано на олігархічних зв'язках", - говорить Віктор Чумак.

20 травня на пресконференції президент Володимир Зеленський заявив, що законопроєкт про олігархів "майже на 100 відсотків готовий". "Думаю, що він з'явиться наступного тижня", - сказав президент.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський і олігархи: якщо сказав "А" - кажи "Б"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути