середа, 09 червня 2021 19:49

Зеленський економить на боротьбі з пропагандою Путіна

Зеленський економить на боротьбі з пропагандою Путіна
"У президента Володимира Зеленського і його команди немає розуміння важливості і загроз гуманітарної агресії", вважає Михайло Басараб. Фото: "Укріформ"

Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки та оборони, в якому за два місяці після відкриття працює одна людина, показує реальне ставлення президента Володимира Зеленського та його команди до протидії російській пропаганді. Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Михайло Басараб.

"У президента і його команди немає зацікавленості в протидії російській дезінформації. Немає розуміння важливості і загроз гуманітарної агресії. В Україні бракує таких підрозділів у секторі нацбезпеки. Напрямок явно обділений увагою. Добре, що боротьбу з пропагандою нарешті вирішили інституалізувати. Але виникає ефект, що ці центри відкрили для піару", – каже Басараб.

Також додає: "Протидія російській пропаганді потребує уваги і належного фінансування. Російське слово буває більш дієве, ніж традиційна зброя. Пропаганда – невидима, спрямована на свідомість людей. Просочується через екрани та масову культуру, навіть через російську мову. Той же приватний проєкт "Бабин Яр" почався з грошей кремлівських олігархів, – інструмент російської війни проти України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загравання з виборцями: політолог оцінив закон Зеленського про олігархів

З початку війни держава недостатньо використовує волотерські потуги у цій галузі, каже політолог. "Існують проєкти на громадській основі. Деякі – за грантові кошти. Але цього не достатньо. Протидія ворожій пропаганді повинна бути елементом державної політики. Напрям гуманітарної безпеки так само важливий, як і міністерство оборони. Можна володіти сучасною зброєю, але мати демотивоване суспільство під впливом пропаганди. Маємо захищати свідомість громадян".

На державному рівні питанню дезінформації приділяють мало уваги, каже Басараб. "Телеканали Медведчука – насправді Путіна – закрили на сьомому році. Вони займалися відкритою диверсійною діяльністю. Що тоді говорити про приховану пропаганду. З цим мав почати боротися ще Петро Порошенко. Росіяни істотно вплинули на політику в Україні після початку війни – сприяли хаотизації, абсурдизації реальності".

Коштів, які виділяються на протидію Росії завжди недостатньо, тому що Москва має більше, каже Басараб. "Якщо будемо лише реагувати на пропаганду, то завжди програватимемо. Не дуже розумно чесно конкурувати з ворогом, коли він здійснює збройну агресію на твоїй території. Це не правильний підхід. Якщо якісь канали поширюють російську пропаганду, до них треба застосовувати жорсткі санкції, аж до закриття", – додає політолог.

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони презентували 6 квітня, при Мінкульті – 31 березня. Жоден із них досі не отримав приміщення, фінансування і штату. Вони не можуть повноцінно розпочати роботу.

Єдиною працівницею Центру протидії дезінформації при РНБО є його керівниця Поліна Лисенко, яка за кілька місяців роботи ще не отримувала заробітної плати. У центрі при Мінкульті працює ще 4 людей.

Рішення РНБО про створення Центру протидії дезінформації прийняли з метою протидії загрозам національній безпеці і національним інтересам України в інформаційній сфері, забезпечення інформаційної безпеки, ефективної протидії пропаганді, недопущення маніпулювання громадською думкою.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський економить на боротьбі з пропагандою Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути